Foto: AP Photo/Felipe Dana/Guliver image

BIDEN ŠALJE VELIKI PAKET POMOĆI UKRAJINI: Zapovjednik Azova: ‘U čeličani smo, u tijeku je operacija’

Autor: Dnevno.hr

NATO ne očekuje značajne dobitke za bilo koju stranu na bojnom polju u Ukrajini u nadolazećim tjednima. “Mislim da ćemo neko vrijeme biti u zastoju”, rekao je vojni dužnosnik NATO-a koji posjeduje obavještajne podatke. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je svoje noćno obraćanje da kaže kako navodna ruska upotreba laserskih sustava naoružanja “ukazuje na potpuni neuspjeh invazije” i da su napravljene greške na najvišoj razini. Rusija je tvrdila da koristi novu generaciju laserskog oružja za spaljivanje dronova. 21-godišnji zarobljeni ruski vojnik priznao je krivnju za ratne zločine na suđenju u Kijevu. Vadim Shishimarin optužen je za ubistvo 62-godišnjeg muškarca u regiji Sumy. To je prvo suđenje za ratne zločine održano otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Švedska i Finska službeno su predale svoje zahtjeve za pridruživanje NATO vojnom savezu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prihvatio je zahtjeve nordijskih susjeda za članstvo. Sjedinjene Države će surađivati ​​s Finskom i Švedskom u slučaju ‘prijetnje agresije’ dok se razmatra članstvo dviju zemalja u NATO-u, rekao je predsjednik Joe Biden. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da Švedska ne bi trebala očekivati ​​odobrenje prijave za NATO bez vraćanja ‘terorista’.

Razvoj događaja u Ukrajini pratite na Dnevno.hr

21:40 Nova poruka zamjenika zapovjednika Azova 

Zamjenik zapovjednika Azova Svjatoslav Palamar objavio je novu poruku na Telegramu.”Slava Ukrajini! Danas je 85. dan rata. Zapovjedništvo i ja smo u prostorijama pogona Azovstal. U tijeku je određena operacija, detalje neću iznositi. Zahvaljujem cijelom svijetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se”, rekao je Palamar. Nije poznato o kakvoj je operaciji riječ.

21:35 SAD šalje novi paket pomoći Ukrajini

Američki Kongres je u četvrtak odobrio pomoć za Ukrajinu u iznosu 40 milijarda dolara, što je još jedan znak potpore koju je Joe Biden obećao Kijevu. Paket obuhvaća šest milijarda dolara kako bi se Ukrajina opremila oklopnim vozilima i ojačala protuzračnu obranu u trenutku kada se vode žestoke borbe na istoku i na jugu zemlje. Gotovo devet milijarda dolara predviđeno je kako bi se osigurao “kontinuitet ukrajinskih demokratskih institucija”, a u sklopu paketa je i dio namijenjen humanitarnoj pomoći. “Mjere pomoći Ukrajini puno su više od obične milostinje”, rekao je vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell, nekoliko sati prije nego je gornji dom Kongresa velikom većinom odobrio ta financijska sredstva. O ishodu ovog rata ovisit će američka sigurnost i strateški interesi”, istaknuo je zastupnik.

20:15 Elizabeta Gojan: Ljudi bježe s Krima, ne žele u vojsku




Novinarka HRT-a Elizabeta Gojan se javila iz Odese izvijestivši kako se uz pravi rat na terenu vodi i specijalni rat. “Rusija je zaprijetila isključivanjem Ukrajine iz sustava najveće nuklearne elektrane u Europi NE Zaporižje, ne platili li Kijev Moskvi struju. Ovu nuklearnu elektranu Rusi su osvojili na samom početku invazije, 24. veljače. Zamjenik ruskog premijera Marat Husnuin poručio je Ukrajini: ‘Ako je energetski sustav Ukrajine spreman primiti i platiti, Zaporižja će raditi za Ukrajinu. Ako nije, postrojenje će biti operativno i radit će za Rusiju”, kazala je Gojan u javljanju iz Odese. Navodi da je prijetnja uslijedila nakon što je Moskva potvrdila da se ne kani povući s područja na jugu Ukrajine – regija Hersona i Zaporižja. Kaže da su i stanovnici Krima počeli bježati s tog poluotoka kako bi se spasili od prisilnog regrutiranja u rusku vojsku.

18:35 Američki Senat glasuje o paketu pomoći Ukrajini vrijednom 40 milijardi dolara

Američki Senat glasa za razbijanje filibustera i predujam zakona od otprilike 40 milijardi dolara za slanje pomoći Ukrajini dok se zemlja bori protiv ruske invazije. Prije glasovanja, čelnik većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da će 40 milijardi dolara vojne, gospodarske i humanitarne pomoći “veliko” i “zadovoljit će velike potrebe ukrajinskog naroda dok se bori za svoj opstanak”. Schumer je istaknuo da s obzirom na to koliko je važno podržati Ukrajinu u njezinoj borbi protiv Rusije, “volio bih da mogu reći da će ovo glasovanje biti potpuno jednoglasno.” Svaki demokrati u Domu podržao je paket hitne pomoći, a očekuje se i od svih demokrata u Senatu.




17:25 Suborci optuženog vojnika poslani u Rusiju

Odvjetnik optuženog 21-godišnjeg ruskog vojnika Vadima Šišimarina je od suda zatražio da se pozovu vojnici koji su bili u automobilu kada je Šišimarin ubio Oleksandra Šelipova. BBC javlja kako je Šišimarin tada prvi put saznao da su njegovi suborci vraćeni u Rusiju. Šišimarinu prijeti doživotni zatvor za ubojstvo 62-godišnjeg civila.

17:20 Biden podržao ulazak Švedske i Finske u NATO

Američki predsjednik Joe Biden je nakon sastanka s švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistom izrazio podršku kandidaturama Švedske i Finske za NATO. “Danas s ponosom pozdravljam i nudim snažnu potporu Sjedinjenih Država ZA dvije velike demokracije i dva bliska, vrlo sposobna partnera, da se pridruže najmoćnijem obrambenom savezu u povijesti svijeta”, rekao je Biden.

14:45 Šef WHO-a razgovarao s Lavrovom

Direktor svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus napisao je na Twitteru kako je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova, Sergejem Lavrovom. Razgovarali su o ulozi Rusije u svjetskom zdravstvu. Ghebreyesus je rekao kako je tražio siguran pristup Mariupolju, Hersonu i južnom dijelu Zaporižja, te ostalim opkoljenim područjima gdje je potrebna pomoć.

14:00 Evakuacija ukrajinskih vojnika iz opkoljenog grada nastavlja se i danas

Evakuacija ukrajinskih vojnika iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja se nastavlja, rekao je ukrajinski general. “U smjeru Mariupolja poduzimaju se mjere za evakuaciju naših heroja”, rekao je Oleksij Gromov. Rusija j tvrdila da se više od polovice ukrajinskih vojnika u čeličani Azovstal u gradu predalo. Rečeno je da je ukupno 1730 ukrajinskih boraca otišlo u posljednja tri dana, uključujući 771 u posljednja 24 sata.

13:50 Rusija: Otvorit ćemo luke ako ukinete sankcije

UN je zamolio Rusiju da otvori svoje luke nakon što je razina gladi u svijetu dosegla “novi maksimum”. David Beasley, šef Svjetskog programa za hranu UN-a, rekao je: “Molim predsjednika Putina, ako uopće imate srca, molim vas da otvorite ove luke… kako bismo mogli nahraniti najsiromašnije od siromašnih i spriječiti glad, kao što smo činili u prošlosti, kada su nacije u ovoj prostoriji zajedno istupile.” Sada je Rusija rekla da bi trebalo razmotriti ukidanje sankcija kako bi otvorila pristup ukrajinskim lukama, izvijestio je Interfax. Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica, izvozila je većinu svoje robe preko svojih morskih luka. Međutim, otkako je Rusija poslala vojsku u zemlju, bila je prisiljena izvoziti vlakom ili preko svojih malih luka na Dunavu.

13:00 Ruski vojnik na suđenju: Žao mi je

Prvi ruski vojnik kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini, Vadim Shishimarin, rekao je udovici na sudu u Kijevu u četvrtak da mu je “žao” što je ubio njezina supruga tijekom rata. “Da, priznajem svoju krivnju. Razumijem da mi nećete moći oprostiti, ali žao mi je”, rekao je Shishimarin. Na pitanje je li se Shishimarin pokajao za ono što je učinio, odgovorio je: “Da, priznajem svoju krivnju.” Također je rekao da osjeća “sram”. Udovica je ispitivala ruskog vojnika zašto je došao u Ukrajinu, retorički pitajući: “Jesi li došao braniti nas? Od koga? Jesi li me branio od mog muža kojeg si ubio?” “Naređeno nam je da dođemo s kolonom, što će uslijediti nisam znao”, rekao je Shishimarin.

12:15 Scholz protiv brzog ulaska Ukrajine u EU

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je rekao da nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje Europskoj uniji “na prečac” jer pristupni proces “nije stvar nekoliko mjeseci ili godina”. “Činjenica da nema prečice za Ukrajinu na putu prema Europskoj uniji je imperativ pravičnosti prema šest zemalja zapadnog Balkana koje se već dugi niz godina žele pridtužiti europskom bloku”, rekao je kancelar zastupnicima u Bundestagu. Podsjetio je da šest zemalja zapadnog Balkana već godinama provode reforme i dodao da “poštivanje naših obveza prema tim zemljama nije samo pitanje vjerodostojnosti”.

“Radi se o našoj vlastitoj sigurnosti koja se ne može postići bez europskog i stabilnog zapadnog Balkana”, istaknuo je. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao da Ukrajinace “vrijeđa” da ih se tretira kao “drugorazredne građane.” “Strateška dvosmislenost prema europskoj perspektivi Ukrajine, koju posljednjih godina promiču neke europske prijestolnice je propala i mora prestati”, napisao je. Francuski predsjednik Emanuel Macron je također nedavno rekao da će trebati “desetljeća” da se kandidat poput Ukrajine pridruži Europskoj uniji te se založio za stvaranje šireg političkog kluba izvan europskog bloka u koji bi također mogla ući i Britanija. Scholz smatra da Macron ima pravo kada kaže da pristupni proces nije stvar nekoliko mjeseci ili godina i drži da je sada najvažnije “usredotočiti se na brzu i pragmatičnu potporu Ukrajini”.

12:00 Još dva ruska vojnika priznala krivnju za napade na civile

Dva ruska vojnika, Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov priznali su krivnju za “kršenje pravila ratovanja” te su se jutros pojavili pred sudom. Optuženi su za granatiranje civilnih područja Ukrajine projektilima GRAD.

11:00 Talijanski premijer pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini

Talijanski premijer Mario Draghi pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli započeti ozbiljni pregovori o okončanju rata. Draghi je rekao da treba zadržati pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije zato što, kako kaže, Moskvu treba dovesti za pregovarački stol.

10:30 Britansko ministarstvo obrane: Rusija smijenila dva viša zapovjednika

Rusija je smijenila najmanje dva viša zapovjednika zbog njihovog učinka u ratu u Ukrajini, a “kultura zataškavanja” rasprostranjena je u njezinoj vojsci, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

U svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka navode da su suspendirani general-pukovnik Serhiy Kisel zbog njegovog “neuspjeha u zauzimanju Harkova” te viceadmiral Igor Osipov koji je “vjerojatno” suspendiran zbog potonuća ruske krstarice u travnju. Dodaje se da načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov “vjerojatno ostaje na dužnosti”, ali da je “nejasno” ima li povjerenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. I dalje se navodi kako “žrtveni jarac vjerojatno prevladava u ruskom vojnom i sigurnosnom sustavu”, dodajući da će mnogi dužnosnici uključeni u rat biti “sve više ometani” naporima da se izbjegne osobna krivnja. “U ovim uvjetima bit će teško vratiti inicijativu”, zaključuju iz MO. Sky News ne može potvrditi ove tvrdnje.

10:00  Šef UN-a na Twitteru: Glad prijeti desecima milijuna ljudi

Antonio Guterres oglasio se na Twitteru. “Zbog rata u Ukrajini, kraj svih ostalih kriza, glad i pothranjenost prijete desecima milijuna ljudi. U našem svijetu ima dovoljno hrane za sve, ali moramo djelovati zajedno, hitno i solidarno”, napisao je šef UN-a na Twitteru.

09:50 Njemačka ministrica: Rusija koristi glad kao oružje u ratu

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock optužila je u srijedu Rusiju da blokiranjem izvoza žitarica iz Ukrajine koristi glad i osiromašivanje kao ratno oružje. “Rusija u ovom ratu koristi još jedno užasno i snažno oružje, glad i siromaštvo. Time što blokira ukrajinske luke, uništava silose, ceste i željeznice, Rusija pokreće rat za žitom i izaziva globalnu prehrambenu krizu”, rekla je Baerbock na sastanku ministara vanjskih poslova u UN-u u New Yorku.

“To čini u trenutku kada su, zbog razornih učinaka klimatske krize, pandemije i sukoba koji bjesne u njihovim regijama, milijuni ljudi već suočeni s prijetnjom glađu, posebno na Bliskom istoku i u Africi”, rekla je njemačka ministrica. Njemačka navodi da je Rusija blokirala izvoz 20 milijuna tona žitarica iz Ukrajine i to prvenstveno prema Aziji i sjeveru Afrike. Veliki dio blokiran je u luci Odesi. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica. Ukrajina i Rusija zajedno proizvode gotovo trećinu svjetske pšenice i ječma te polovicu ukupne količine suncokretovog ulja, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

08:40 Rusija: Više od 900 ukrajinskih boraca poslano u filtracijski logor

Više od 900 ukrajinskih boraca koji su bili skriveni u čeličani Azovstal u Mariupolju odvedeno je u filtracijski logor na teritoriju pod ruskom kontrolom, priopćila je Moskva. Ukrajina je naredila tamošnjim vojnicima da se povuku u sklopu sporazuma koji su sklopile obje strane, jer pokušava spasiti njihove živote. Zalihe hrane i vode navodno su oskudne u tvornici nekoliko tjedana. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je u srijedu da se od utorka predalo 959 ukrajinskih vojnika. Od toga, 51 se liječio zbog ozljeda, a ostatak je poslan u bivšu zatvorsku koloniju u gradu Olenivka u području regije Donjeck pod ruskom kontrolom. Ministarstvo obrane u Kijevu priopćilo je da se nada “postupku razmjene… kako bi se ti ukrajinski heroji što prije vratili u domovinu”, prenosi AFP. Njihova sudbina ostaje nejasna, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbija reći hoće li se prema njima postupati kao prema kriminalcima ili ratnim zarobljenicima. Ukrajinsko ministarstvo obrane obećalo je da će učiniti “sve što je potrebno” za spašavanje onih koji se još uvijek nalaze u širokoj mreži tunela i bunkera ispod čeličane, ali je priznalo da nema vojne opcije.

08:30 Biden sa švedskim i finskim čelnicima

Predsjednik Joe Biden trebao bi se u četvrtak sastati s čelnicima Finske i Švedske u sklopu pokazivanja potpore Sjedinjenih Država nakon što su dvije zemlje predale svoje službene prijave za članstvo u NATO-u.

07:45 Ruska podružnica Googlea najavila bankrot

Američka kompanija Google objavila je da njezina ruska podružnica planira podnijeti zahtjev za bankrot jer ne može platiti osoblje i dobavljače, prenijeli su ruski državni mediji. Ruska podružnica obavijestila je o svojoj namjeri da proglasi bankrot nacionalni registar Fedresurs nakon što im je zaplijenjen bankovni računi u Moskvi. “Zapljena je učinila neodrživim funkcioniranje ruskog ureda, uključujući zapošljavanje i plaćanje zaposlenih u Rusiji, plaćanje dobavljačima i prodavačima i izmirivanje drugih financijskih obveza“, priopćeno je. Google, koji je ranije obustavio svoje poslovanje u Rusiji, priopćio je da će nastaviti pružati svoje besplatne usluge tamo, među kojima su pretraga, YouTube, Gmail, Maps, operativni sustav Android i trgovina aplikacija Play.

07:30 Američki Senat potvrdio Bidenovu kandidatkinju za veleposlanicu u Ukrajini

Američki Senat jednoglasno je u srijedu odobrio diplomatkinju Bridget Brink za veleposlanicu u Ukrajini, popunivši kritično mjesto koje je prazno već tri godine. Brzo potvrđivanje naglasilo je želju obiju strana da pošalju veleposlanika koji će podržati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dok se suočava s ruskom invazijom. Potvrda Senata stigla je istog dana kada je američko veleposlanstvo u Kijevu ponovno otvoreno nakon tromjesečnog zatvaranja zbog ruske invazije 24. veljače. Također se očekuje da će Senat kasnije ovog tjedna odobriti gotovo 40 milijardi dolara vojne i humanitarne potpore Kijevu, financiranje koje je već prošlo u Zastupničkom domu. Bridget Brink je rodom iz Michigana, govori ruski i trenutno je američka veleposlanica u Slovačkoj

07:15 I dalje evakuacije iz Azovstala

U srijedu navečer evakuirano je još ukrajinskih boraca iz Azovstala. Nekoliko buseva u pratnji ruske vojske napustilo je područje čeličane. Nije jasno koliko je boraca još uvijek u čeličani. Oleg Supereka, zapovjednik jedinice Kraken pukovnije Azov, za agenciju APTN govorio je o trenutnoj situaciji u čeličani Azovstal.  “Mnogi su odvedeni iz područja tvornice. Među njima nisu bili samo pripadnici Azova nego i pripadnici 21. i 36. brigade, možda čak i iz nekih drugih postrojbi. Nisu to svi ranjenici, nego samo oni u najgorem stanju”, rekao je. Rusija je priopćila da se od ponedjeljka predalo ukupno 959 ukrajinskih boraca, uključujući 80 ranjenih.

07:00 Još dva ruska vojnika pojavit će se na sudu zbog optužbi za ratne zločine

Očekuje se da će se na sudu pojaviti još dva ruska vojnika optužena za ratne zločine. Dvojica vojnika, čija imena nisu navedena, su GRAD-ovci i vozač. Optuženi su za pucanje na ukrajinsku oblast Harkov, uništavajući obrazovne i stambene zgrade. Kasnije ih je u Ukrajini uhvatila ukrajinska vojska. U srijedu je ruski vojnik, narednik Vadim Shishimarin, priznao krivnju za ubojstvo 62-godišnjeg civila na sjeveroistoku Ukrajine u prvom suđenju za ratne zločine u sukobu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.