Pixabay

Rohani: Iran će prodavati naftu i kršiti američke sankcije

Autor: Hina

Iran će prodavati naftu i time kršiti sankcije koje Sjedinjene Države ponovno nameću iranskom energetskom i bankarskom sektoru, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani u ponedjeljak za državnu televiziju.

“Amerika želi u potpunosti srezati iransku prodaju nafte, ali mi ćemo nastaviti prodavati našu naftu kako bismo stali na kraj sankcijama”, kazao je Rohani.

SAD će privremeno iz sankcija izuzeti osam država koje će moći i dalje kupovati iransku naftu i nakon uvođenja novih sankcija u ponedjeljak, čiji je cilj prisiliti Teheran da ograniči svoje nuklearne aktivnosti.

Kina, Indija, Južna Koreja, Japan i Turska, najveći uvoznici iranske nafte, među osam su zemalja za koje se očekuje da će imati privremenu dozvolu za trgovanje unatoč sankcijama, kako bi se osigurala stabilnost cijena sirove nafte.

Ponovno nametanje sankcija dio je plana američkog predsjednika Donalda Trumpa da zauzda iranske nuklearne programe te onemogući iransku potporu savezničkim silama u Jemenu, Siriji, Libanonu i ostalim dijelovima Bliskog istoka.

‘Neprijatelj cilja na ekonomiju’

“Danas neprijatelj cilja na našu ekonomiju, a glavna meta sankcija je naš narod”, rekao je Rohani.




Trump se u svibnju povukao iz multilateralnog nuklearnog sporazuma iz 2015. te je Washington ponovno nametnuo sankcije Iranu u kolovozu.

Sporazum je uključivao ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija nametnutih Iranu, pod uvjetom da sporne nuklearne aktivnosti Teherana budu pod nadzorom UN-a.

Međutim, iransko vodstvo ne strahuje od utjecaja sankcija na državnu ekonomiju.




“Ovo je ekonomski rat protiv Irana, no Amerika treba naučiti da ne može koristiti svoj jezik niti silu protiv Irana. Spremni smo oduprijeti se bilo kakvom pritisku”, rekao je Rohani.

Kako bi sporazum opstao, preostale stranke iranskog nuklearnog sporazuma nastoje održati trgovinu s Teheranom unatoč skepticizmu te unatoč američkim sankcijama.

Iran je ponedjeljak objavio da je u kontaktu s drugim potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015. i da će za uspostavu mehanizama za nastavak trgovine s EU trebati još neko vrijeme.

Izrael pozdravlja nove američke sankcije Iranu, a EU se protivi

Europska se unija protivi odluci SAD-a da ponovno uvede sankcije iranskom financijskom i naftnom sektoru, rekao je Pierre Moscovici, europski povjerenik za gospodarska i financijska pitanja u ponedjeljak, dok je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman pozdravio američku odluku.

“Europska unija to ne odobrava”, rekao je Moscovici za franceinfo radio, par sati nakon što su američke sankcije stupile na snagu.

Washington je odlučio vratiti sankcije, koje su povučene nakon iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015., koji je potpisan za vrijeme Obamine administracije. Nove će sankcije obuhvatiti 300 novih ograničenja za iranski naftni, brodograđevni i bankarski sektor te za sektor osiguranja.

“Odvažna odluka predsjednika Trumpa je velika promjena koju je Bliski istok čekao. Jednim potezom SAD zadaje kritičan udarac iranskom utvrđivanju u Siriji, Libanonu, Gazi, Iraku i Jemenu”, rekao je Lieberman u ponedjeljak.

“Predsjedniče Trump, ponovno ste to učinili! Hvala Vam”, dodao je ministar obrane.

Izrael je jedna od nekoliko zemalja koje su podržale Trumpovu odluku o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija Teheranu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.