fbpx
Foto: Wochit

REZOLUCIJA O BiH JEDNOGLASNO USVOJENA U UN-u! ‘SMIRITE TENZIJE!’ Upozoreni članovi Predsjedništva da se vrate na posao za koji su izabrani!

Autor: L.B.

Zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a traje u New Yorku, gdje je riječ o stanju u Bosni i Hercegovini.

Naime, Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je navečer donijelo odluku o produženju mandata misije EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini. Misija je produžena za sljedećih 12 mjeseci s 15 glasova “za”.

No, iako očekivano, da će se prisutnima obratiti i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te predstaviti svoj redovni izvještaj o stanju u BiH, to se nije dogodilo.


Velika Britanija izrazila zabrinutost izvješćem

No, izvještaj je dostavljen svim stranim misijama u UN-u. U obraćanju prisutnima, predstavnik Francuske Nicolas de Rivière je kazao kako je BiH napravila veliki pomak od završetka konflikta 1990-ih. Pozvao je na provođenje izborne reforme i izrazio podršku radu Visokog predstavnika, te osudio sve oblike ugrožavanja teritorijanog integriteta i postojanja BiH kao države.

Osim toga, izrazio je žaljenje zbog blokiranja rada državnih institucija i osudio veličanje ratnih zločinaca.

Usvajanje rezolucije pozdravila je i predstavnica Velike Britanije koja se zahvalila visokom predstavniku na dostavljanju izvještaja o stanju u BIH. Izrazila je zabrinutost prema retorici podjela koja dolazi od predstavnika Republike Srpske, te upozorila kako su ugroženi ne samo mir i stabilnost u BiH, nego u cijeloj regiji.

Zatražila je od Vijeća sigurnosti da izrazi punu podršku implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma i radu Ureda Visokog predstavnika.

‘Opasna retorika Milorada Dodika’

Predstavnica SAD-a je kazala kako su izvještaji Visokog predstavnika ključni kako bi se međunarodna zajednica informirala o trenutnoj situaciji i naporima da se osigura stabilnost i napredak. Zahvalila se na izvještaju i izrazila nadu kako će im se u narednim sjednicama pridružiti i Vijeće.

Istaknula je kako se BiH trenutno nalazi na kritičnoj točki u postratnoj povijesti te je upozorila na opasnu retoriku kroz koju Milorad Dodik poziva na povlačenje iz državnih institucija, kao i na potpuno povlačenje iz Bosne i Hercegovine. Složila se sa ocjenom Visokog predstavnika kako se radi o opasnom putu i za BiH i za ostatak regije. Pozvala je na smirivanje tenzija i deeskalaciju, i da se lideri vrate na posao za koji su izabrani. Kazala je kako to znači da se državne institucije moraju vratiti u potpuno funckioniranje i da konstitutivni narodi potpuno sudjeluju u tom radu.
Naglasila je kako se uloga Visokog predstavnika mora zaštititi te da je njegov ured osnova stabilnosti u zemlji, a može biti zatvoren tek kad se za to stvore uvjeti odnosno ispuni ‘5 plus 2’ agenda.

Na koncu je istaknula kako je u BIH neophodno provesti izbornu reformu i poboljšati izborni integritet, kako bi zemlja napredovala na putu ka EU.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.