fbpx
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ressler: ‘Azil u EU-u ne može biti rješenje za sve nepravde u raznim dijelovima svijeta’

Autor: Dnevno

Europarlamentarac Karlo Ressler komentirao je činjenicu da je Europski sud za ljudska prava utvrdio nasilne pushbackove, a istovremeno dao Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen.

“Pitanje ulaska u Schengen i na granicama je važno i često je visoko na agendi plenarnih sjednica. Što se tiče presuda Suda za ljudska prava postoje različite presude koje treba uvažiti i voditi računa da zaštita granice, koju nitko ne osoporava, preduvjet je učinkovite migracijske politike. O čemu se često raspravlja je pokušaj politiziranja Hrvatskog ulaska u Schengen, političkog pritiska prema hrvatskom, grčkom i poljskom načinu zaštite vanjske granice EU, koja nema alternativu. Danas u EU i glavnim gradovima postoji svijest da je moguće zaštiti granicu i da je za razliku od prije pet godina, to početak učinkovite politike migracije”, rekao je.

Također je rekao da je poruka jasna da zaštita granica nema alternativu i početna je točka politike migracije i azila na razini EU. Naglasio je kako je istovremeno jasno da se pritom mora postupati zakonito.


“Svi razumijemo kompleksnost pitanja migracija, jedno od najosjetljivih pitanja EU, koje je imalo velike posljedice 2015. Mi kao Europska pučka stranka, ali i ostali vjeruju da pristup mora biti human, ali i moramo biti odlučni prema onima koji pokušavaju zloupotrijebiti sustav azila. Samo 40 posto tražitelja dobiju pozitivnu presudu u prvom stupnju, gotovo dvije trećine njih koji pokušavaju dobiti azil, na njega nemaju pravo. Ne mogu biti krijumčari ljudima ti koji će odlučiti tko ima pravo tražiti azil. 2015. situacija je bila loša, nije postojao humanitarni koridor nego stihijska situacija, to je loše, takve se situacije trebaju izbjegavati. EU treba biti prisutnija i u onim država van europskih granica gdje postoje problemi, gdje ljudi i danas odlaze, ali azil unutar EU ne može teoretski biti rješenje za sve nepravde koje se događaju u raznim dijelovima svijeta”, naglasio je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.