Twitter/screenshot

Reformom idu protiv Kurana: Žene i muškarci bit će ravnopravni u nasljeđivanju

Autor: Hina

Tuniški predsjednik Beji Caid Essebsi u ponedjeljak je podupro nacrt zakona po kojemu će muškarci i žene biti ravnopravni u nasljeđivanju, a koji unosi podjele u društvu jer se kosi s načelom utemeljenim na Kuranu koji je na snazi u mnogim arapskim zemljama.

Sadašnji zakon koji se temelji na islamskom zakonu, predviđa da muškarac u načelu nasljeđuje dvostruko više od žene u istom koljenu krvnog srodstva.

“Situaciju ćemo stubokom promijeniti” i ravnopravnost uvesti kao pravilo, a neravnopravnost će biti iznimka, rekao je tuniški predsjednik u televizijskom govoru u prigodi tuniškog Dana žena.

Ravnopravnost u nasljeđivanju je jedna od niza mjera za reformu društva o kojima se najviše raspravlja i koje je predložilo povjerenstvo što ga je predsjednik osnovao prije godinu dana kako bi u zakon unio odredbu ustava donesenog 2014. odmah nakon revolucije kojom je srušena diktatura.

Zagovornici neravnopravnosti u nasljeđivanju u Tunisu opravdavaju svoje stajalište time što muškarac skrbi za potrebe obitelji pa zbog toga mora biti povlašten.

Rasprava o nasljeđivanju koja je dugo bila zabranjena tema, povela se nedavno i u Maroku.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.