Foto: Guliver/AP Photo/Vahid Salemi

RAZBJESNILI IRAN NOVOM KARIKATUROM! Muslimani na nogama: ‘Ovo je uvreda za simbole suvereniteta i nacionalnih vrijednosti’

Autor: I.G.

Francuski institut u Teheranu zatvoren je nakon što je kontroverzni satirički časopis Charlie Hebdo objavio karikature vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poručuje u petak iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Tamošnje vlasti osudile su sporne karikature kao “uvredu za simbole suvereniteta i nacionalnih vrijednosti”.

U srijedu je poslano i upozorenje da će biti teških posljedica zbog toga, a ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor francuskog veleposlanika.

Charlie Hebdo notoran je zbog ismijavanja iranske političare, zbog čega su ga tamošnje vlasti stavile na popis sankcioniranih.

Časopis je u četvrtak objavio niz karikatura za svoj međunarodni natječaj #MullahsGetOut. Jedna od njih prikazuje Hamneija kako se iz mora krvi pokušava spasiti omčom.

Francuska ministrica: Bogohuljenje u našem zakonu ne postoji

“U Francuskoj postoji sloboda medija, za razliku od onoga što se događa u Iranu”, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna dodajući da bogohuljenje u francuskom zakonu ne postoji.

Ministarstvo je objavilo da još nije službeno obaviješteno o zatvaranju instituta, ocijenivši da bi to bilo žalosno.




Odnosi između Irana i europskih zemalja pogoršali su se otkako su sredinom rujna u Iranu izbili masovni prosvjedi zbog smrti Iranke kurdskog podrijetla u policijskom pritvoru u kojem je završila jer nije bila propisno odjevena.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.