RAT TRUMPA I KINE PREŠAO NA EUROPU: Zaustavljena narudžba Huaweija

Autor: E. G.

Netrpeljivost Donalda Trumpa prema Huaweiju se nastavlja i poprima sve veće razmjere. Kako javlja CNN Business, mobilne kompanije u Europi i Aziji obustavile su narudžbe Huawei pametnih telefona nakon što je prošloga tjedna tvrtci zabranjena suradnja s američkom tehnologijom.

Podsjetimo, kineska kompanije Huawei nema više pristup softverima američkih proizvođača bez licence, odnosno, neće više moći funkcionirati na OS Android. Ta se odluka ne odnosi na uređaje koju već imaju taj sustav, ali utječe na buduće. Naime, Huawei se na tržištu pozicionirao kao vodeća kompanija (iza Samsunga) za proizvodnju smartphonea, a upravo su u procesu proizvodnje mobitela koji su kompatibilni s 5G mrežom – mobiteli nove generacije. Time su nanijeli težak udarac američkom Appelu, a tržišta izvan Kine čine im 50 posto prodaje.

Drugi najveći mobilni operator  na svijetu – Vodafone – jučer je objavio kako je zaustavio prednarudžbe za Huawei Mate 20X (5G) prema Ujedinjenom kraljevstvu, no ističu kako je to samo privremena odluka zbog trenutne nesigurnosti, a isto je učinila i najveći engleski mobilni operater – EE.

Slična je situacija i u Aziji gdje je Japan odgodio prodaju i nove rezervacije modela Huawei P30 Lite na kraj mjeseca. To su učinile ondašnje vodeće kompanije kao što je NTT Docomo (DCMYY), KDDI (KDDIF) i SoftBank Corp. (SFBTF). Glasnogovornik NTT Docoma Yoshikumi Kuroda za CNN je izjavio da prvo žele vidjeti kakav će utjecaj imati odluke SAD-a.

Prestanak narudžbi Huaweija diljem globusa dokaz su kako je Trumpova odluka zapravo bila udarac na posao kineske tvrtke, a ne, kako je istaknuo, pitanje nacionalne sigurnosti

“Cijenimo svoju blisku vezu s našim partnerima, ali shvaćamo pritisak pod kojim su neki od njih kao rezultat politički motiviranih odluka, ali vjerujemo kako će se ova situacija riješiti, a mi ćemo nastaviti svojim korisnicima pružati najbolju svjetsku tehnologiju i proizvode“, izjavio je glasnogovornik Huaweia za CNN.




Autor:E. G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.