Foto: Guliver/Vladyslav Musiienko/Ilustracija

RASTUREN PUTINOV ‘ODRED IZ PAKLA?’: Ukrajinci satrali stravičnog neprijatelja, priča se da su sredili i ‘Putinovog kuhara’

Autor: M.P.

Ukrajinsko topništvo pogodilo je sjedište tajanstvene ruske paravojne skupine plaćenika Wagner u istočnoj Ukrajini, kažu izvješća.

O napadu u Popasni izvijestio je Serhiy Hayday, ukrajinski guverner regije Lugansk i nekoliko prokremaljskih ratnih izvjestitelja.

Broj žrtava nije poznat, a detalji ostaju nedorečeni. Fotografije koje navodno pokazuju štetu objavljene su na servisu za razmjenu poruka Telegram.

Skupina plaćenika povezana s teškim zločinima

Wagner skupina bila je povezivana s ratnim zločinima. Grupa je raspoređena na Krim i u ukrajinsku regiju Donbas 2014., kada su snage koje podržava Kremlj protjerale ukrajinske trupe iz područja koja su kasnije proglasili dijelom Rusije.

Jedinice Wagnera također su poslane u Siriju, Libiju i Mali.

Kremlj ne priznaje postojanje Wagnera, ali zapadne obavještajne službe povezuju skupinu s Jevgenijem Prigožinom – zvanim “Putinov kuhar” jer je njegov ugostiteljski posao dugo pomagao predsjedniku Vladimiru Putinu i oružanim snagama.

Prigožin, kao i mnogi drugi ruski dužnosnici, nalazi se pod sankcijama Zapada.




Wagner je poznat kao privatna vojna tvrtka. Ali oni su državno sponzorirani plaćenici koji djeluju u interesu Kremlja, kažu zapadni stručnjaci. Optuženi su za opetovane ratne zločine i kršenja ljudskih prava.

Otkrio ih ruski novinar

Na Telegramu je guverner Hayday napisao da su ukrajinske snage “pogodile neprijateljski stožer čije je mjesto utvrđeno zahvaljujući ruskom novinaru”, prenosi BBC.

“Ovaj put uspješnim udarom jučer je uništen stožer Wagner u Popasni”, rekao je. Dodao je da se “broj mrtvih još mora potvrditi”.




Ukrajinski dnevnik Ukrainska Pravda izvještava da je prokremaljski ruski novinar, Sergej Sreda, otkrio stožer Wagnera u objavi na Telegramu 8. kolovoza. Objavio je fotografije svog posjeta stožeru, a natpis na jednoj od njih identificirao je adresu kao Mironovskaya 12, Popasna.

Objava je kasnije uklonjena, ali kopije kruže društvenim mrežama.

Stradao i ‘Putinov kuhar’?

Popasna se nalazi južno od Severodonjecka u regiji Lugansk, koju ruske snage sada u potpunosti kontroliraju, nakon mjeseci žestokih borbi i golemog razaranja.

Drugi prokremaljski ratni izvjestitelj, Kotenok, napisao je na Telegramu: “Izveden je udar na jednu od lokacija Wagner PMC u Popasni. Izvori u Donbasu to potvrđuju. Vjerojatno ‘Himars’. Ukrajinski izvori javljaju o smrti Prigožina – mi to ne možemo potvrditi.”

‘Hvala Himars’

Ukrajinske snage sada imaju nekoliko američkih Himarsa (topnički raketni sustav visoke mobilnosti), koji ispaljuju rakete koje mogu pogoditi ruske mete daleko iza prvih linija.

Ukrajinski zastupnik Oleksiy Honcharenko napisao je na Facebooku: “Nema više stožera Wagnera u Popasnoj. Hvala, HIMARS i Oružane snage Ukrajine!”

Neka ukrajinska izvješća sugeriraju da je Wagner upleten u požar u zatvoru Olenivka 29. srpnja u kojem su poginuli deseci ukrajinskih ratnih zarobljenika. Rusija je okrivila ukrajinske snage, rekavši da su granatirale zatvor, oko 20 km od Donjecka. Okolnosti ovog paklenog napada ostaju nejasne.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.