fbpx

‘Rast u Europi je zaustavljen i sada postoji opasnost od nove recesije’

Autor: hina

Stanje na tržištu rada se ne poboljšava, stopa nezaposlenosti u eurozoni ostaje na oko 10 posto, a Španjolskoj čak 20 posto. Inflacija bi trebala pasti s ovogodišnjih 2,6 posto na 1,7 posto sljedeće godine i 1,6 posto 2013. godine.

Europska komisija u četvrtak je znatno snizila prognoze gospodarskog rasta u eurozoni za sljedeću godinu s 1,8 posto na samo 0,5 posto, postoji opasnost od povratka recesije, a sporiji gospodarski oporavak otežat će rješavanje dužničke krize.

Europska komisija je u svojim jesenskim ekonomskim prognozama najavila da će gospodarstvo u eurozoni sljedeće godine porasti za 0,5 posto, a u cijelom EU-u za 0,6 posto. Rast bi 2013. u eurozoni trebao biti 1,3 posto, a u cijeloj Uniji 1,6 posto.

“Rast u Europi je zaustavljen i sada postoji opasnost od nove recesije”, istaknuo je povjerenik za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn predstavljajući jesenske gospodarske prognoze, koje Komisija objavljuje dvaput godišnje.


Grčka i Portugal su jedine članice kojima Komisija za ovu i sljedeću godinu predviđa smanjenje gospodarskih aktivnosti. Grčki BDP bi ove godine trebao pasti za 5,5 posto, a sljedeće 2,8 posto. Prognoze za Portugal za ovu godinu su minus 1,9 posto, a sljedeće godine minus 3,9 posto.

U Grčkoj bi javni dug za ovu godinu trebao narasti na 162,8 posto BDP-a, sljedeće godine na 198,3 posto, a 2013. na 198,5 posto pod pretpostavkom da se ne mijenja sadašnja fiskalna politika.

U Italiji, koja sada najviše zabrinjava financijska tržišta, dug bi trebao sljedeće godine ostati isti – 120,5 posto BDP-a, a 2013. pasti na 118,7 posto BDP-a.

Italiji prijeti gospodarska stagnacija – Komisija predviđa rast od 0,1 posto sljedeće godine, a 2013. godine 0,7 posto.

Povjerenik Rehn je upozorio da bi rast troškova talijanskog zaduživanja mogao imati velikog utjecaja na gospodarstvo zemlje.

“Kratkoročno, posljedice visokog rasta kamata na talijanske obveznice nisu jako zabrinjavajuće, ali bi to ubrzo moglo imati veliki utjecaj na realno gospodarstvo”, rekao je Rehn.
Kamate na talijanske obveznice s rokom dospijeća od 10 godina dosegnule su rekordnu razinu od oko sedam posto, a Grčka i Portugal su zatražile pomoć kada su njihove kamate dosegnule tu razinu.

Rehn je rekao da je u Italji sada prioritet “uspostaviti političku stabilnost i poduzeti odlučne mjere što je prije moguće kako bi se postigli proračunski cijevi i potaknuo gospodarski rast”.

Širenje dužničke krize s Grčke na Italiju za eurozonu predstavlja najveći izvor zabrinutosti, jer je riječ o trećem po snazi gospodarstvu.
Povjerenik za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn rekao je na konferenciji za novinare da se stanje državnih financija općenito postupno poboljšava, ali je nekoliko zemalja upozorio da bi više morale učiniti na smanjenju proračunskog deficita, navodeći da bi se Belgija, Cipar, Mađarska, Malta i Poljska mogle naći na udaru pojačanog Pakta o stabilnosti i rastu, čija nova pravila stupaju na snagu polovicom sljedećeg mjeseca.

Sljedeće godine javni dug u eurozoni trebao bi prosječno biti 90,4 posto BDP-a, a 2013. godine 90,09 posto, dok su za cijelu EU prognoze nešto bolje. Prosječni proračunski deficit u eurozoni prema predviđanjima za sljedeću godinu trebao bi biti 3,4 posto, a 2013. godine tri posto.

Prema odredbama Pakta o stabilnosti, proračunski deficit treba biti ispod tri posto BDP-a, a javni dug najviše 60 posto BDP-a.

Stanje na tržištu rada se ne poboljšava, stopa nezaposlenosti u eurozoni ostaje na oko 10 posto, a Španjolskoj čak 20 posto. Inflacija bi trebala pasti s ovogodišnjih 2,6 posto na 1,7 posto sljedeće godine i 1,6 posto 2013. godine.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.