fbpx
Pixabay/Ilustracija

RASPELA U ŠKOLAMA, DJECA PJEVAJU ‘ISUS ME VOLI’: Ovo nije sat vjeronauka, nego Obranova borba protiv potiskivanja religije

Autor: Dnevno.hr

Djeca u molitvi pjevaju ‘Isus me voli, Isus je sreća’, časne sestre mole, plješću i pjevaju s njima.

Ne, to nije prizor s nedjeljne mise već iz osnovne škole u kojoj učenici počinju dan molitvom u sklopu vladinih napora da ponovno kristijanizira obrazovanje.

Takozvano ‘ponovno uvođenje kršćanstva u mađarskim školama’ predvodi konzervativni vođa Viktor Orban, koji je na vlast došao 2010. godine u sklopu ‘konzervativne revolucije’ u Mađarskoj koju će, usput rečeno, u nedjelju posjetiti papa Franjo.

Samozvani branitelj “kršćanske civilizacije”, bori se protiv trendova koji su sekularizirali obrazovanje drugdje u Europi, obećavši da će preokrenuti smjer potiskivanja religije u doba komunizma u Mađarskoj. Umjesto toga, njegova je vlada poticala sve veći broj obrazovnih ustanova koje su pod autoritetom Crkve.

Rezultat? Više križeva u učionicama i dnevnih rasporeda isprepletenih molitvom i katekizmom što, doduše, nije obvezno, no izdašnije je financijski podržano od strane države.

Do 2018. godine 18 posto škola u Mađarskoj bilo je katoličko, u odnosu na 9,4 posto 2010. godine kada je Orban preuzeo dužnost.

Na posljednjem nacionalnom popisu stanovništva 2011. godine samo se 39 posto Mađara izjasnilo katolicima, a 11 posto protestantima. Među njima, samo je 15 posto prisustvovalo vjerskim obredima. Novi popis stanovništva odgođen je zbog pandemije, ali stručnjaci procjenjuju da se te brojke nisu bitno promijenile.

No, kako piše AFP, ova politika je dovela i do toga da se više državnih sredstava usmjerava u kršćanske škole – koje često pohađaju bogatiji učenici – na račun javnih škola u koje se upisuju siromašnija djeca.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.