Foto: Pixabay

RASPADA LI SE EUROPSKA UNIJA? Svi pričaju da Poljska izlazi! Evo o čemu se radi

Autor: Dnevno, E.P.

Danima se piše da se Poljska sprema napustiti Europsku Uniju. Pojavile su se snimke prosvjeda onih koji se tome protive, a što se zapravo događa i napušta li ta zemlja europsku zajednicu što bi moglo izazvati velike posljedice, upitali smo geopolitičkog analitičara Denisa Avdagića.

U intervjuu za Dnevno.hr analitičar je razotkrio sve probleme, ali i dileme koje se ovih dana pojavljuju u Hrvatskim, ali i svjetskim medijima.

Izlazi li poljska iz EU? Znate li kakav je zapravo stav Poljaka oko podrške, jesu li zadovoljni?

– Ne, Poljska ne izlazi iz članstva Europske unije. Doista mislim da se radi o nametnutoj tezi, o nečemu što se zapravo ne događa. Senzacionalizam, i to posve nebitno od koga je potaknut. Što se tiče podrške Poljaka članstvu, ono je dosta veliko, samo u zadnje vrijeme vidio sam više istraživanja javnog mnijenja koja ukazuju kako je podrška članstvu dominantna među tamošnjim građanima, i uglavnom se kreće između 70 i 90 posto godinama unazad. Poljska je zemlja koja je među tranzicijskim vjerojatno najviše profitirala članstvom u Uniji i ljudi to osjećaju. Posve druga stvar je politički sukob vlasti u Varšavi s Bruxellesom, što ne treba dovoditi u vezu s izlaskom iz članstva, Poljska nije Ujedinjeno Kraljevstvo, građani nisu uopće zainteresirani za tako što…

Može li se sada dogoditi lančana reakcija?

– Kad bi pričali o nekoj hipotetskoj situaciji, mogli bi razmatrati i što bi bilo kad bi bilo. No da Poljska kojim slučajem doista krene tim putem, onda je referendum prvi korak, a prema spomenutom javnom mnijenju, to već tu staje. Kada bi se ono promijenilo, to bi ujedno značilo i kako je EU u jednom posve drugačijem stanju, a onda ako Poljaci ne misle da trebaju biti dio te zajednice vjerojatno ne bi bili jedini. Tu se ipak trebamo zapitati kome je u interesu da milenijski projekt, što Europska unija svakako jest, uništi. To ne može biti u interesu država članica i građana, s time ne bi nitko profitirao, a vratila bi se prije svega stara neprijateljstva.

Je li EU dovoljno snažna da opstane usprkos covid krizi, inflaciji, migracijama i nezadovoljstvu pojedinih nacija?

– Mislim da je to neupitno. Da, EU jeste dovoljno snažna, ali i ona se mora mijenjati, ne radi se o priči koja može ostati na ovoj razini. Reforma će morati doći, birokratski aparat se mora konsolidirati, povećati učinkovitost i sve to ima svoju cijenu. Na primjer, ako bi se smanjilo troškove opravdano je razmišljati ima li smisla da se službenim jezikom drže baš svi jezici država članica. No, to ujedno znači da bi manji jezici, da to tako kažemo otpali, što je samo jedan primjer kako je svaka priča o reformi u EU iznimno osjetljiva.

Može li uvođenje eura smanjiti ili povećati podršku Hrvata članstvu u EU?

 – Mi smo vrlo euroizirana zemlja. Prodajete li ili kupujete kuću, zemljište, automobil, svi kalkuliraju cijenama u eurima, bez obzira na stabilnost kune. Mislim da to govori već sasvim dovoljno, pri čemu uopće ne spominjemo štednju građana. To je tema o kojoj raspravljamo iako smo se obvezali ulaskom u EU uvesti i zajedničku valutu. Hoće li to što promijeniti za građane, sigurno. Hoće li to uzrokovati smanjenje podrške članstvu, iskreno ne vidim tu veliku mogućnost. Naravno, kampanje, one političke u tom smislu tek kreću, tako da ćemo tek vidjeti i koliko će one biti uspješne. Međutim, šteta da se takav pro-kunski pristup nije vodio prije deset i više godina, od toga su građani mogli imati koristi, ovako, sad se priča baca prvenstveno na sentimente, i to prema valuti koju izgleda i ne volimo kad se krene prema nekretninama, limenim ljubimcima ili visokim vrijednostima, tad se samo euro spominje, a kuna eventualno u protuvrijednosti.
Autor:Dnevno, E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.