Foto: RT Screenshot

‘SAMO ŽELIM ŽIVJETI’ U MARIUPOLJU ZAROBLJEN HRVAT! ‘Nikad više neću uzeti oružje u ruke’, na snimci ruske televizije borac priznaje

Autor: Dnevno.hr

Ruska televizija Russia Today, inače pod kontrolom Kremlja, objavila je da je njezin novinar Roman Kosarev razgovarao s V. P., za kojeg tvrde da je hrvatski državljanin koji se borio u redovima ukrajinske vojske.

U razgovoru za RT vojnik je priznao da je pripadao ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju. Izjavo je kako su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenoga grada.

RT je objavio i fotografiju na kojoj se vidi muškarac kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji.

U Ukrajini od 2020. godine, ‘skoro nije ispalio metak’

Prema njegovom iskazu, s njim je u postrojbi bilo više stranaca, uključujući i tri britanska državljana. Nekoliko stranaca napustilo je brigadu u veljači, po izbijanju ratnih sukoba. U intervju on govori da se redovima ukrajinske vojske pridružio još 2020. godine jer je želio dobiti ukrajinsko državljanstvo nakon što je ondje odslužio trogodišnji ugovor.

“Tad mi se to činilo kao dobra ideja, linija fronte u Donbasu bila je stacionarna, ja u tom trenutku nisam ispalio skoro niti jedan metak”, rekao je RT-u .

U intervju tvrdi da je pet godina služio i u hrvatskoj vojsci, ali kaže kako nema nikakvo pravo borbeno iskustvo: “Bio sam pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam bio uključen ni u kakve sukobe”, donosi RT.

Rekao je da je imao vrlo malo izravnog iskustva s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. “Čuo sam da su oni iz Azova vrlo fašistički nastrojeni i da su nacisti. Također sam čuo o groznim stvarima koje su napravili građanima koje su zatočili, čak su vjerojatno i na nas povremeno pucali. Čuo sam da je među njima mnogo kriminalaca i narkomana. Nisam tome osobno svjedočio, ali vidio sam snimke koje prikazuju grozote koje oni rade. Velika zvjerstva”.




‘Želim biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini’

U intervju je rekao da više nikad ne bih uzeo oružje u ruke.

“Ako budem oslobođen, vjerojatno ću se pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom Crvenom križu. Dobivanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka. Želim preživjeti, želim živjeti. Želim opet biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini, želim govoriti o istini, o tome kako su se prema meni odnosili moji otmičari… U pritvoru me liječe, dobivam hranu i pružena mi je potrebna medicinska pomoć “, rekao je.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za Večernji list službeno je u subotu potvrdilo da je ruska vojska zarobila Hrvata V.P. koji je pokušavao pobjeći iz Mariupolja zajedno s nekolicinom drugih boraca.




“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije, ističu”, kazali su.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.