Wikimedia Commons

Radioaktivne čestice nad cijelom Europom!

Autor: dnevno.hr

Iako stručnjaci nisu uspjeli odrediti lokaciju izvora zračenja, sumnja se na Uralsko gorje, a možda i na jug Rusije

U periodu od 29. rujna do 3. listopada 2017. na nekoliko je mjernih postaja u Europi, uključujući i šest u Njemačkoj, detektirano blago povećanje radijacije.

Tragovi radioaktivnog izotopa rutenij-106 pronađeni su u povišenim količinama u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Švicarskoj i Francuskoj između , tvrdi njemački Savezni ured za zaštitu od zračenja. Ipak, ta količina nije štetna za okoliš i ljudsko zdravlje.

Rutenij-106 obično se rabi u medicini za liječenje tumora dubine manje od 7mm i raka oka, kao i u energetici za napajanje satelita. Iako stručnjaci nisu uspjeli odrediti lokaciju izvora zračenja, sumnja se na Uralsko gorje, a možda i na jug Rusije. Jedino je sigurno da nije riječ o nesreći u nuklearnoj elektrani jer bi tada bili prisutni i drugi radioaktivnio elementi; javlja portal IFLScience.

Da podsjetimo, slično se dogodilo početkom godine (u siječnju i veljači 2017.), no tada je bila riječ o izotopu jod-131.

Šira javnost očekuje odgovore.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.