Radijacija je 10 milijuna puta veća od uobičajene

Autor: hina

I dva tjedna nakon razorna potresa i tsunamija koji je teško ošteti NE Fukushimu, japanski inženjeri i dalje pokušavaju rashladiti reaktore i spriječiti veliki nuklearni incident.

Japanci su još daleko od prevladavanja posljedica nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi, izjavio je u telefonskom intervjuu za New York Times direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano.

Amano je rekao da japanske vlasti još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći jesu li središta reaktora i bazeni za skladištenje potrošenoga nuklearnog goriva pod dovoljnom količinom vode potrebnom za rad rashladnih sustava.

I dva tjedna nakon razorna potresa i tsunamija koji je teško ošteti NE Fukushimu, japanski inženjeri i dalje pokušavaju rashladiti reaktore i spriječiti veliki nuklearni incident.

Radnici koji su radili u zgradi reaktora 2 nuklearne elektrane u Fukushimi evakuirani su u nedjelju ujutro iz zgrade reaktora nakon što je registrirano snažno povećanje radioaktivnosti, objavio je operater nuklearke. Tvrtka Tokyo Elektric Power Co navela je da je radijacija čak 10 milijuna puta veća od uobičajene u vodi koja se akumulirala u zgradi u kojoj je smješten reaktor 2 te nuklearke. Dužnosnik TEPCO-a kazao je da su radnici napustili postrojenje kako bi izbjegli izlaganje radijaciji.

Istodobno je razina radioaktivnog joda u moru ispred NE porasla te je 1850 puta veća od uobičajene razine, dok je u subotu bila 1250 puta veća, objavila je japanska agencija za nuklearnu sigurnost.

Amano vidi pozitivan pomak u činjenici da je uspostavljena opskrba električnom energijom u jednome dijelu elektrane, no dodaje kako je potrebno nastaviti s ulaganjem znatnih dodatnih napora u njezino saniranje i ublažavanje posljedica nuklearne nesreće. Također je rekao kako smatra da će upozorenje o opasnosti od njezinih posljedica potrajati još nekoliko tjedana, a možda i mjeseci, s obzirom na ogromnu štetu nastalu na nuklearnoj elektrani.

Direktor IAEA je izjavio da se najviše pozornosti posvećuje gorivim šipkama reaktora koje se drže pod vodom kako ne bi bile izložene zraku, jer se u tom slučaju otapaju i ispuštaju veliku količinu opasnih radioaktivnih čestica u atmosferu. Ukoliko stručnjaci ispune bazene s vodom, a prethodno ne uspiju popraviti sustav hlađenja, temperatura će se ponovno popeti, zbog čega prijeti opasnost od novog ispuštanja radioaktivnih čestica, objasnio je Amano, dodvši da stručnjaci ulažu velike napore kako bi držali pod kontrolom bazen za hlađenje reaktora četiri, koji je posebno radioaktivan.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.