fbpx

Putin se obratio Amerikancima: Rat može postati val terorizma, odluke treba donijeti konsenzusom

Autor: Z. T.

- Rusija ne štiti sirijsku vladu već međunarodne zakone te da svi trebaju poslušati Vijeće sigurnosti UN-a i vjerovati da je očuvanje zakona i reda u ovom turbulentnom svijetu jedan od načina da međunarodni odnosi ne skliznu u kaos. Upotreba sile je dozvoljena samo kod obrane ili odlukom Vijeća sigurnosti. Sve ostalo je neprihvatljivo i smatrat će se agresijom. - poručio je predsjednik.

Putin se obratio američkom narodu i to putem New York Timesa. Napomenuo je kako su bili protivnici u Hladnom ratu, ali i kako su zajedno pobijedili u Drugom svjetskom ratu.

"Nedavni događaji vezani uz Siriju ponukali su me da se direktno obratim građanima SAD-a i njihovim političkim vođama. Važno je to učiniti u vremenima kada je komunikacija između dvije zemlje nedovoljna. Univerzalna međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi osnovana je s ciljem da se spriječi takve događaja. Osnivači organizacije shvatili su kako sve odluke koje utječu na rat i mir treba donijeti konsenzusom.

Ovo je moguće ako utjecajne zemlje zaobiđu UN i poduzmu vojnu akciju bez autorizacije Vijeća sigurnosti. Napad SAD-a na Siriju doveo je do nevinih žrtava i eskalacije i širenja sukoba izvan granica Sirije. Problem može biti oslobađanje vala terorizma koji bi ugrozio međunarodne napore rješavanja nuklearnog programa u Iranu ali i izraelsko-palestinskim odnosima. To bi moglo cijeli sustav međunarodnog prava i reda izbaciti iz ravnoteže."


-Rat u Siriji, ne vodi se zbog borbe za demokraciju, već da je to sukob vlade i opozicije i da se u Siriji nalazi veliki broj ekstremista i Al-Qaedinih boraca. To je unutarnji sukob koji se potpaljuje stranim oružjem u rukama opozicije. Jedan je od najkrvavijih na svijetu. – upozorio je Putin.

-Rusija ne štiti sirijsku vladu već međunarodne zakone te da svi trebaju poslušati Vijeće sigurnosti UN-a i vjerovati da je očuvanje zakona i reda u ovom turbulentnom svijetu jedan od načina da međunarodni odnosi ne skliznu u kaos. Upotreba sile je dozvoljena samo kod obrane ili odlukom Vijeća sigurnosti. Sve ostalo je neprihvatljivo i smatrat će se agresijom. -poručio je predsjednik.

"Izvješća da planiraju novi napad, ovog puta na Izrael, ne smiju se ignorirati .Alarmantno je to što je vojna intervencija u unutarnjim sukobima država postala uobičajena za SAD. Je li to u dugoročnom interesu SAD-a? Sumnjam. Milijuni diljem svijeta sve više vide SAD, ne kao model demokracije, već kao zemlju koja se oslanja na sirovu snagu i vrstu koalicije "Ili si s nama ili protiv nas", napisao je Putin i nadodao da se upotreba sile pokazala besmislenom zbog stanja u kojem se sada te države nalaze.

-Radni i osobni odnosi s Obamom su obilježeni porastom povjerenja. Cijenim to. Mi smo svi različiti, ali kada tražite Boga za blagoslov, ne smijete zaboraviti da nas je sve stvorio jednake.- na kraju je izjavio Putin.

Autor:Z. T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.