Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann, Guliver Images

‘PUTIN NEĆE POBIJEDITI, NA KOLJENIMA SU! UZIMAJU ČIPOVE IZ FRIŽIDERA’: Ursula grmila cijelom svijetu, dovela i suprugu Zelenskog: ‘Puno toga je na kocki’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen od devet sati ujutro drži govor o stanju Unije u Europskom parlamentu te objavljuje prijedloge mjere za zaustavljanje i obaranje cijena energije.

“Kraljem veljače kada smo se probudili, potreseni licem zla, shvatili smo da se radi o brutalnom ratu, cijeli kontinent je ustao u solidarnosti, primili smo izbjeglice, vijorile su se ukrajinske zastave, Europljani nisu oklijevali, naša Unija se pokazala spremnom za taj trenutak. Prije 15 godina tijekom financijske krize trebalo nam je više godina da pronađemo rješenja, no čim su ruske trupe prešle ukrajinske granice naš odgovor je bio hitan i odlučan, mislim da možemo biti ponosni”, rekla je uvodno von der Leyen.


“Trenutci pred nama neće biti jednostavni, budimo jasni, jako puno toga je na kocki, ne samo za Ukrajinu već i cijelu Europu i svijet u cjelini, bit ćemo testirani od strane onih koji žele iskoristiti bilo koju mogućnost da nas podijele. Ovo je rat koji se vodi energetskim i gospodarskim sredstvima, to je rat protiv naših vrijednosti i budućnosti, radi se o autokraciji, uvjerena da Putin ne može pobijediti, pobijediti će Ukrajina i Europa”, rekla je i dodala da danas hrabrost ima ime, a to je Ukrajina.

Pozdravila je i suprugu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koja je također tamo.

“Cijela zemlja se bori, Ukrajinci su snažni jer su ljudi poput vašeg supruga poveli otpor, dali ste snagu naciji”, poručila joj je.

Foto: Screenshot / N1

“To je Slava, Slava Ukrajini, naciji europskih heroja. Europska solidarnost s Ukrajinom neće se promijeniti, stojimo uz vas oružjem, sredstvima, najstrožim sankcijama, ruski financijski sektor je na aparatima, tri četvrtine bankarskog sektora isključeno je s tržišta, proizvodnja automobila je pala o u odnosu na prošlu godinu, Rusija uzima čipove iz frižidera i perilica za suđe jer više nema poluvodiča, ruska industrija je ugrožena, Kremlj im je to učinio, to je cijena ruskog puta smrti i razaranja. Sankcije su tu i ostat će, vrijeme je za odlučno djelovanje, a ne popuštanje”, odlučna je von der Leyen.

Najavila je da će danas otići u Kijev na sastanak sa Zelenskim, gdje će raspravljati o onome što je važno za budućnost Ukrajine.

“Trebali smo slušati one koje poznaju Putina, koji su govorili o zločinima i platili najvišu cijenu, trebali smo slušati glasove Poljske, Baltičkih država, godinama su nam govorili da se Putin neće zaustaviti, radili su snažno da se odvoje od Rusije, ulagali u LNG terminale, cijena fosilnih goriva iz Rusije je puno veća, moram se osloboditi ovisnosti od Rusije. Moramo se diverzificirati, pomaknuti od Rusije prema Norveškoj, SAD-u i Alžiru”, najavila je i dodala kako je u ovim vremenima pogrešno imati izvanredno visoke profite zbog rata i preko leđa naših potrošača, profiti se moraju dijeliti i usmjeriti prema korisnicima.

Foto: Screenshot / N1

O mjerama za potrošnju struje

“Određujemo mjere za države članice koje trebaju smanjiti ukupnu potrošnju električne energije”, rekla je von der Leyen.
“Milijuni Europljana trebaju pomoć. Zato predlažemo ograničenje prihoda kompanija koje proizvode električnu energiju. Te kompanije sada zarađuju profit kakav nikad nisu mogle sanjati. Profit je dobar, ali u ovom je vremenu pogrešno imati izvanredno visoke profite u vrijeme rata i preko leđa naših potrošača”, rekla je von der Leyen.

“Zbog toga naš prijedlog uključuje proizvođače električne energije iz fosilnih goriva, radi se o 140 milijardi eura, kako bismo ublažili ovaj udarac za države članice. Radi se na hitnim i privremenim mjerama na kojima sada radimo. To uključuje i određivanje najviše cijene plina. Moramo osigurati opskrbu, kao i globalnu konkuretnost i sigurnost globalnog lanca”, rekla je von der Leyen.

O plinu

S norveškim premijerom dogovorili su da se oformi tim u kojem će se razgovarati na koji se način može smanjiti cijena plina, rekla je. Trenutačno tržište električne energije nije ono što nam odgovara i što je pravedno prema našim potrošačima. Potrošači bi trebali imati koristi od jeftinih obnovljivih izvora energije. Zato ćemo odvojiti cijene energije i napraviti sveobuhvatnu analizu tržišta energije, rekla je von der Leyen.

Osnivanje Europske banke vodika

Šefica Europske komisije najavila je reformu tržišta električne energije i osnivanje Europske banke vodika.

“Prije pola stoljeća svijet je bio suočen s krizom fosilnih goriva, nismo se riješili ovisnosti o nafti, to je pogrešno ne samo zbog klime, danas plaćamo cijenu. Samo nekoliko vizionara shvatilo je da su pravi problem fosilna goriva, a ne njihova cijena, među njima su bili naši danski prijatelji, Danska je uložila značajna sredstva u energiju vjetra. Naš prijedlog uključuje proizvođače električne energije, osnovat ćemo novu Europsku banku vodika, koristit ćemo resurse iz Fonda inovacija. Izgradit ćemo buduću europsku ekonomiju, to će biti naš zeleni europski odgovor. Ovo ljeto svima će nam ostati zabilježeno u sjećanju. Vidjeli smo suše, velike vrućine i situacija je puno ozbiljnija nego što se čini. Dosad su alpski ledenjaci služili kao rezerve za hitne slučajeve, ali budući da se tope brže nego ikad, buduće suše bit će još gore”, rekla je von der Leyen, dodavši da od prirode trebamo napraviti svoga saveznika.
Dodala je i da će se udvostručiti kapacitet u borbi protiv požara, da će se nabaviti 10 zrakoplova i dodatni helikopteri. “To je naša europska solidarnost na djelu”, rekla je šefica Komisije.

“Posljednje godine su nam pokazale koliko EU može postići kad djeluje zajedno. Naša ekonomska proizvodnja premašila je u rekordnom roku rezultate otprije krize”, rekla je von der Leyen.

Europa treba osigurati investicije. Budućnost naše djece ovisi o ulaganju u održivost, ali i o održivom ulaganju, rekla je predsjednica Europske komisije.

Mjere bila najavljene i ranije, umjesto pet, na stolu su tri

Prema nacrtu najavljenih mjera, Komisija će predložiti paket od tri mjere umjesto pet, koje je ranije spominjala. Prva mjera je ograničenje prihoda energetskih tvrtki koje ne koriste plin za proizvodnju električne struje. Višak prihoda tih tvrtki usmjerio bi se prema potrošačima i gospodarstvu.

Druga mjera je obvezujuća štednja električne energije za vrijeme vršnog opterećenja kada je struja najskuplja. Smanjenjem potrošnje za vrijeme vršnih opterećenja smanjila bi se i potrošnja plina jer plinske elektrane uskaču u razdobljima dana kada se najviše troši kako bi se zadovoljila povećana potražnja.

Kao treću mjeru Komisija će predložiti i da tvrtke koje radi s fosilnim gorivima, koje također profitiraju od rasta cijena, plaćaju solidarni porez, a prikupljena sredstva također bi se usmjerila prema potrošačima i gospodarstvu.

U nacrtu se ne spominje ograničenje cijena plina koji se uvozi bilo iz Rusije, bilo iz drugih zemalja, kao ni program za potporu likvidnosti energetskih tvrtki kako bi se lakše suočile s nestabilnošću tržišta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.