Time Magazine

PUTIN NASLUĆUJE KRAJ EUROPSKE UNIJE: Raspast će se kao SSSR, a ovo je ključna godina kada će sve krenuti

Autor:

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije isključio mogućnost da za nekoliko godina i zemlje Istočne Europe počnu razmišljati o izlasku iz Europske unije.

Na plenarnom zasjedanju investicijskog foruma “Rusija zove!”, ruski lider je istaknuo da su nesuglasice unutar EU-a nastale zbog načina raspodjele poreza tako da značajan dio poreznih sredstava naprednih europskih zemalja odlazi na “pružanje podrške onima koji još nisu dostigli određenu razinu ekonomskog razvoja, a to se broji u desecima milijardi eura.”

“Negdje krajem 2028. godine neke zemlje Istočne Europe dostići će takvu razinu ekonomskog razvoja, kada više neće dobivati razne vrste podrške iz europskog budžeta, a morat će platiti isto kao Velika Britanija. Nisam siguran da i njima neće pasti napamet isto što i Velikoj Britaniji danas: Brexit”, istakao je Putin, koji smatra da se s Europskom unijom može dogoditi isto što i sa SSSR-om devedesetih.

Prema njegovim riječima, Rusija je zainteresirana za očuvanje Europske unije, jer želi imati posla sa stabilnim partnerima.

“Sa zabrinutošću pratimo ono što se tamo događa, jer je značajan dio naših deviznih rezervi u eurima. Uprkos padu trgovinskog prometa nakon različitih odluka o sankcijama, Europska unija ostaje za nas najveći trgovinski i ekonomski partner. Stoga smo zainteresirani za to da se sve održi i efikasno funkcionira”, naglasio je ruski lider.

Putin je dodao da u Rusiji analiziraju sve šta se događa s EU. “Ne znam hoće li će biti moguće sačuvati EU u njezinome sadašnjem obliku, ali ja znam, da su europski lideri također svjesni toga, razmišljaju o tome i imaju razne scenarije kako da konsolidiraju članice EU. Hoće li će uspjeti u toj namjeri ili ne – ja ne znam, ali u svakom slučaju, želim im uspjeh”, zaključio je Putin.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.