PUTIN JEDNO AMERIKANCI DRUGO: Nisu nas izvijestili o planu letenja

Autor: Hina

Obraćajući se novinarima u Moskvi u četvrtak, Putin je rekao "mi smo izvijestili naše američke partnere" o tome kada i gdje će ruski zrakoplov djelovati.

Rusija nije izvijestila američku vojsku o planu letenja svog borbenog zrakoplova prije nego što ga je Turska srušila u utorak, unatoč tome što ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi suprotno, izjavila su u petak za Reuters dvojica američkih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni.

Obraćajući se novinarima u Moskvi u četvrtak, Putin je rekao “mi smo izvijestili naše američke partnere” o tome kada i gdje će ruski zrakoplov djelovati. To je bilo “upravo” onda kada je turski zrakoplov srušio ruski avion, kazao je.

“Postavlja se pitanje: Zašto smo prenijeli tu informaciju Amerikancima?”, upitao je Putin. Pentagon nije odmah komentirao Putinovu izjavu, ali je u prošlosti potvrdio da je Rusija davala osnovne informacije američkoj koaliciji prije nekih operacija, poput one kada je 17. studenoga ispalila krstareće rakete.

Svrha takve komunikacije je sprječavanje slučajnih sudara bivših hladnoratovskih neprijatelja dok provode paralelne operacije zračnih udara u Siriji. Dvojica američkih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, izjavili su da Rusija nije prenijela operativne detalje o kojima Putin govori. Zasad nije poznat opseg komunikacije između vojski SAD-a i Rusije prije ili poslije incidenta.

Tursko rušenje ruskog zrakoplova jedno je od najtežih incidenata između neke članice NATO-a i Rusije.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.