Sputnik

PRVI PUT U POVIJESTI: Pravoslavci dobivaju svoj glavni grad: ‘Inspiracija su nam Vatikan, Jeruzalem i Meka!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ruska pravoslavna crkva obznanila je planove za gradnju vlastitog “Vatikana”, za koji joj je potrebno oko dvije milijarde dolara. Razgovori crkvenih dužnosnika s poglavarstvom grada Sergojev Posad, koji se nalazi u moskovskoj regiji, vode se još od 2017. godine. Namjera je da se taj grad pretvori u “glavni grad pravoslavlja”, javljaju ruski mediji.

Sergijev Posad je mjesto gdje se nalazi samostan Trojstvena lavra svetog Sergija, koji se smatra duhovnim središtem Ruske pravoslavne crkve. Početkom godine Crkva je zatražila od ruskog predsjednika Vladimira Putina da podrži taj projekt.

Samostan je 1345. osnovao jedan od najslavljenijih ruskih svetaca, sveti Sergije Radonješki, koji je sagradio drvenu crkvu u čast Svetom Trojstvu na brdu Makovec. Status lavre, odnosno samostanskog naselja, stekao je 1744. godine.

Crkva sada oko samostana planira izgraditi velik kompleks zgrada, navodi se u dokumentu od 300 stranica, a kao inspiracije za projekt navedeni su: Vatikan, Jeruzalem i Meka.

Strategija poziva na restrukturiranje Sergijeva Posada, dijeleći ga na duhovne, stambene i upravne okruge.

Gradonačelnik Mihail Tokarev procijenio je da će projekt koštati oko 140 milijardi rubalja (dvije milijarde dolara) i da će zauzeti jednu trećinu središta grada, a u njemu bi se trebali nalaziti muzeji, kulturni centri, teološka biblioteka, hotel, visoki crkveni sud, medicinski centar i pravoslavni medijski centar.

U dokumentu se navodi da projekt poziva na gradnju novog autoputa, transportnog čvorišta i nove zračne luke za smještaj turista.
Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.