Foto: Screenshot/Instagram

PRVI PUT IKADA NAPRAVLJENA USPJEŠNA TRANSPLANTACIJA RUKU: Operiran prije 16 mjeseci, već vježba u teretani i baca loptu

Autor: L.B.

Medicina je još jednom napravila značajan iskorak, naime, po prvi put su napravili uspješnu transplataciju ruku i ramena.

Nakon 25 godina bez ruku, Islanđanin Felix Gretarsson (49) konačno je uspio nagovoriti kirurge da izvedu dvostruku transplantaciju ruku i ramena u 15-satnoj operaciji, prvoj takvoj u svijetu.

Felix uistinu nije imao sreće, iako mu ime znači upravo sreća. Naime, doživio je strujni udar na poslu 1998. godine, nakon čega je prošao mukotrpno putovanje – amputaciju i 54 operacije, piše Daily Mail.

Nesretni Felix postao je sretan

Nesreći tu nije bio kraj, pa je izgubio i djevojku, karijeru, a patio je i njegov očinski odnos sa kćerkama.

Budući je u strujnom udaru na radnom mjestu izgubio obje ruke, nije im bilo spasa, pa su ih liječnici morali amputirati.

 

View this post on Instagram

 




A post shared by Felix Gretarsson (@felix_gretarsson)

No, transplantirali su mu ih obje, a kirurzi su ostali impresionirani brzinom kojom je ponovno savaldao izgubljene vještine, kao što su vježbanje u teretani, bacanje lopte, ali i vožnje automobila.




Sada Felix napokon ima priliku ponovno zagrliti 24-godišnju kćerku Dilju i 27-godišnju Rebekku. Nježnost je to koju su zadnji put razmijenili kad je Dilja još bila tromjesečna beba, a dodatno se zbližio i sa svojom unučadi.

‘To mi je kao da živim u bajci’

“Dok sam ih gledao kako plaču kao bebe, bilo mi je neopisivo teško što ih ne mogu primiti u ruke”, otkrio je.

Zahvaljujući čvrstom duhu koji ga je vodio kroz stotine sati rehabilitacije, svega šest mjeseci od operacije mogao je micati ramenima, a nakon devet mjeseci uspio je pomicati i prste.

“Doktori to nisu očekivali do druge godine nakon zahvata”, rekao je presretni Felix.

Felixu su nove ruke i trud kirurga, uz funkcionalnost, omogućile i sasvim novu perspektivu na život.

“To je postupni proces, osjet se vraća prije funkcionalnosti”, otkrio je i rekao: i

“Kad su planirali operaciju, cilj je njome bio omogućiti savijanje desnog lakta, no za lijevi nisu imali previše nade. Usprkos prognozi, sad lagano mičem ramena, laktove, ali i zglobove i prste. To mi je kao da živim u bajci”, zaključio je.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.