Wikimedia Commons

PROTUIMIGRANTSKI PROSVJEDNICI TRAŽE OSTAVKU ANGELE MERKEL

Autor: Hina

Stotine protuimigrantskih prosvjednika pozvali su u četvrtak njemačku kancelarku Angelu Merkel da podnese ostavku, tijekom njezinog posjeta stranačkim kolegama iz Kršćansko-demokratske unije u saveznoj državi Saskoj na istoku Njemačke.

Protuislamski pokret PEGIDA organizirao je prosvjed protiv Merkel i njezine odluke iz 2015. o prihvatu milijun migranata, većinom iz muslimanskih zemalja.

Merkelin potez proizveo je porast protuimigrantskog osjećaja te potaknuo ulazak Alternative za Njemačku (AfD) u parlament nakon izbora prošle godine.

Vikali su “Merkel mora otići” i “gubi se” po dolasku kancelarke u Dresden.

U blizini su se također nalazili i protuprosvjednici. Zasad nije došlo do sukoba ili drugih incidenata, kazao je glasnogovornik policije i odbio govoriti o broju prosvjednika.

Merkel je u više navrata branila svoju odluku o prihvatu stotina tisuća migranata kao humanitarnu potrebu. No, obećala je kako će spriječiti ponavljanje takve situacije i da će se boriti protiv glavnih uzroka migracije u Europu.

Protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku profitirala je od zabrinutosti migracijom i postala treća po veličini stranka u nacionalom parlamentu prošle godine. Time je zakomplicirala Merkeline pokušaje uspostave stabilne vladajuće koalicije.




Saska će glasovati za novi saziv državnog parlamenta u rujnu 2019., a ankete predviđaju kako bi AfD ondje mogao postati druga po snazi stranka, nakon CDU-a.

Očekuje se obraćanje Merkel novinarima kasnije u četvrtak, nakon sastanka sa zastupnicima CDU-a u Dresdenu.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.