fbpx

Propali ‘napregnuti’ pregovori IAEA i Irana

Autor: hina

IAEA ističe da Teheran nije dopustio da izaslanstvo agencije posjeti vojnu bazu Paršin za koju sumnja da skriva nuklearna postrojenja, iako je IAEA to ustrajno tražila.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je u priopćenju ‘žaljenje’ zbog toga što nije postignut dogovor s Iranom o nastavku pregovora o spornom nuklearnom programu Islamske Republike koji, po ocjeni Zapada, ima vojnu, a ne isključivo mirnodopsku namjenu.

U priopćenju objavljenom u noći na srijedu, IAEA također ističe da Teheran nije dopustio da izaslanstvo agencije posjeti vojnu bazu Paršin za koju sumnja da skriva nuklearna postrojenja, iako je IAEA to ustrajno tražila.

IAEA u priopćenju ne navodi kako će odgovoriti na taj neuspjeh o kojemu će raspravljati na sjednici vijeća guvernera 5. ožujka, ali naglašava svoje ‘razočaranje’ ponašanjem Teherana.


Ova oštra kritika IAEA-e dolazi nakon dvodnevna posjeta njezina visokog izaslanstva Teheranu 20. i 21. veljače, ocijenjena misijom ‘posljednje prilike’, nakon posjeta od 29. do 31. siječnja. Oba izaslanstva je predvodio pomoćnik direktora UN-ove agencije i voditelj skupine inspektora Belgijac Herman Nackaerts.

– Uloženi su veliki napori kako bi se pokušali dogovoriti o dokumentu u kojemu će se odgovoriti na neriješena pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom, a napose s njegovom možebitnom vojnom dimenzijom. Nažalost, nismo mogli postići dogovor o takvom dokumentu, priopćila je IAEA.

Na drugoj strani, druga priča. Iranski veleposlanik u IAEA-i Ali Ašgar Soltanija koji je sudjelovao u razgovorima u iranskoj prijestolnici, rekao je u utorak da će se ‘pregovori nastaviti u budućnosti’.

– Drugi krug pregovora ticao se suradnje i međusobnog dogovaranja Irana i IAEA-e, dodao je, ocijenivši razgovore ‘napregnutim’, ali ne dajući nikakve potankosti o njihovu sadržaju.

Glasngovornica IAEA Gill Tudor demantirala je da su u planu neki novi sastanci. – Nema nikakvih dogovora o budućim razgovorima, kazala je.

Ishod ovog posjeta izaslanstva IAEA vjerojatno će povisiti ionako znatne napetosti između Irana i zapadnih sila, koje su u posljednje vrijeme pojačale sankcije protiv iranskog režima, a Izrael i SAD nisu isključili mogućnost uporabe sile ako sankcije ne zaustave Iran u proizvodnji atomske bombe.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.