Foto: Wochit/GettyImages

PROPALI NAPORI ZA SMIRIVANJE NAPETOSTI: Sjeverna Koreja smatra poziv za okončanjem Korejskog rata preuranjenim! Obje Koreje testirale balističke projektile!

Autor: L.B.

“Poziv Južne Koreje da proglasi formalni kraj Korejskog rata preuranjen je jer nema jamstva da bi doveo do povlačenja ‘američke neprijateljske politike’ prema Pyongyangu”, rekao je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Thae Song, prenosi Reuters.

U obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in ponovio je u utorak poziv na formalni prekid Korejskog rata. Predložio je da dvije Koreje sa Sjedinjenim Državama, ili sa SAD-om i Kinom, proglase takvu deklaraciju.

Naime, dvije Koreje su i dalje tehnički u ratu, nakon što je njihov sukob od 1950. do 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

‘Ništa se neće promijeniti dok se ne promijeni neprijateljska politika SAD-a’

“Ništa se neće promijeniti sve dok političke okolnosti oko Sjeverne Koreje ostanu nepromijenjene i dok se ne promijeni neprijateljska politika SAD-a, iako se prekid rata proglašava stotinama puta”, kazao je Ri za državni medij KCNA.

Dodao je kako je povlačenje američkih dvostrukih standarda i neprijateljske politike glavni prioritet u stabilizaciji situacije na Korejskom poluotoku i osiguravanju mira na njemu.

Moon je rekao i kako je uvjeren da će Pyongyang shvatiti da je u njegovom interesu dijalog s Washingtonom, ali i da nije siguran da će taj trenutak doći za vrijeme njegova mandata, koji završava 2022. godine.

“Čini se da Sjeverna Koreja još uvijek odmjerava mogućnosti dok drži vrata za razgovore otvorenima, iako podiže napetosti na niskoj razini, taman toliko da SAD ne prekine svaki kontakt”, kazao je Moon Jae-in.




Sjeverna i Južna Koreja testirale balističke projektile

Američki predsjednik Joe Biden obratio se u utorak skupštini UN-a i naglasio da SAD žele “trajnu diplomaciju” za rješavanje krize oko sjevernokorejskog programa nuklearnih i balističkih projektila.

Sjeverna Koreja odbacila je američke pokušaje početka dijaloga, a čelnik UNDP-a rekao je da nuklearni program Pyongyanga ide “punom parom”.

Prošlog su tjedna Sjeverna i Južna Koreja testirale balističke projektile te su sada obje razvile napredno oružje, uslijed beskorisnih napora za početak pregovora za smirivanje napetosti.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.