Screenshot

PRONAĐENI SIMBOLI! Na opremi napadača na Novom Zelandu ispisana srpska imena i nacistički znak

Autor: Dnevno

Na oružju Brentona Tarranta, 28-godišnjeg Australca koji je izveo teroristički napad na džamije na Novom Zelandu, ispisana su, među ostalim, imena srpskih povijesnih ličnosti koje su se borile protiv Osmanskog carstva, piše N1.

Tarrant je u svom manifestu, kao i na oružju koje je koristio tijekom smrtonosnog napada u kojem je ubijeno 49 i ranjeno najmanje 20 osoba, spominjao Miloša Obilića, koji je sudjelovao u Kosovskoj bitci 1389. godine protiv tada nadolazeće osmanske vojske.

Napadač je također ispisao ime cara Lazara, kojem je Obilić služio, i koji je ubijen u borbama s Osmanlijama.

Na oružju je bilo ispisano i ime Baje Pivljanina, hajduka koji je djelovao na području Hercegovine i Južne Dalmacije, teritorijima koji su u 17. stoljeću bile pod kontrolom Osmanskog carstva.

Pokraj ispisanih imena, na opremi koju je koristio Tarrant pojavljuje se i simbol poznat kao “Crno Sunce” (Black Sun), što simbolizira znak koji se prvi put u povijesti pojavljuje u staroj keltskoj i vikinškoj kulturi.

Znak je postao prepoznatljiv nakon što su ga “preuzeli” nacisti i učinili jednim od znakova i simbola njihovog pokreta, a predstavljao je “simbol čiste bijele rase”, prenose britanski mediji.

Također, na oružju su ispisana i imena Novaka Vujoševića, koji je vodio ustanak protiv Osmanlija i crnogorskog generala Marka Miljanova.




U svom manifestu Tarrant je spominjao i brojna druga imena iz europske povijesti u kontekstu borbe protiv islama. Premijer Australije Scott Morrison rekao je da je dobio informacije o manifestu, koji je opisao kao “djelo mržnje”.

Na 74 stranice manifesta napadač je pisao protiv imigracija, multikulturalizma, a lamentirao je nad propadanjem “zapadnoeuropske bijele kulture”.

“Moje porijeklo i moj jezik su europski, moja kultura je europska, moja politička uvjerenja su europska, moja filozofska vjerovanja su europska. Moj identitet je europski i najvažnije, moja krv je europska”, napisao je Tarrant.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.