fbpx

Procvat špijunaže u SAD-u – Otvaraju se dvije nove obavještajne agencije

Autor: R.M.

Pentagon je javno objavio novi i ambiciozni plan po kojem će otvoriti špijunsku agenciju kao pandan CIA-i, jednako veliku i financijski podržanu organizaciju, javlja The Washington Post.

Pentagon je javno objavio novi i ambiciozni plan po kojem će otvoriti špijunsku agenciju kao pandan CIA-i, jednako veliku i financijski podržanu organizaciju, javlja The Washington Post.

DIA dobila prenamjenu

DIA (Obavještajna agencija obrane) bi po toj novoj strategiji postala špijunska, s fokusom na vojni sektor određenih država. Po strateškom planu, nova DIA će regrutirati novih 1.600 agenata diljem svijeta, čije će kodni ime biti 'kolektori'.


Operativci će biti trenirati pod CIA-inim patronatom uz suradnju s Udruženim stožerom za specijalne operacije SAD-a, dok će špijunske zadatke dobivati direktno od Ministarstva obrane.

'Ovo nije samo manja prilagodba za DIA-u… Ovo je velika promjena za nacionalnu sigurnost', rekao je direktor DIA-e, general pukovnik Michael T. Flynn na konferenciji za novinare gdje je napomenuo kako je riječ o 'transformaciji', ne navodeći prevelik broj podataka zbog njihove 'osjetljivosti'.

Osniva se i DCS – Tajna služba Ministarstva obrane

DIA i CIA će tako jako usko surađivati, naročito u poljima tehničke podrške, logistike, prostora i vozila. DIA je recimo već prvi projekt nazvan 'Perzijska kuća' odlučila ostvariti odvojeno od svoje sestrinske organizacije, a cilj je prikupljanje podataka vezanih uz Iran.

Kako je na djelu inflacija špijunaže i obavještajnog sektora u SAD-u, već je najavljeno i otvaranje DCS-a (Tajne službe MO-a), nove špijunske mreže povezane uz CIA-u i komandose. Već su došli i prvi problemi vezani uz strategiju – kako osigurati 'paravan poslove' tolikom broju osoblja jer je CIA već prigrlila sve diplomatske poslove. To je trenutno i veliko breme pri izglasavanju jer se oporba protivi takvom načinu rada.
Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.