fbpx

‘Problem-Reakcija-Rješenje’: Rimski car Dioklecijan idejni začetnik Novog svjetskog poretka

Autor: Marko

Danas je ovaj pojam 'Problem-Reakcija-Rješenje' poznat i kao 'Dioklecijanova teorija', ili 'Hegelijanska dijalektika' i 'Lažna dihotomija' (lažni izbor, dilema). Iako je Ickeov pogled na teoriju prihvaćen kao sfera 'teorije zavjere', zapravo je najbolje vidljiv kroz mainstream skicu - Blairov spin aparat koji je Britaniju uveo u rat zbog, kasnije se dokazalo, lažnih izvještaja o iračkom oružju za masovno uništenje

Manipulacijski koncept 'Problem-Reakcija-Rješenje' tisućama godina je glavni pogonski motor zavjera i svojevrsni prirodni nasljednik 'Podijeli pa vladaj' strategije. Iako ga je ovim imenom prvi prozvao David Icke, primjere vidimo u povijesnoj literaturi kao i onoj analitičkoj – danas je jedino pitanje je li pogodnost slučajna ili je plod ranije zavjere, što ćemo vidjeti u par najistaknutijih primjera.

Kako se riješiti kršćana? Proglasite ih 'teroristima'

Najraniji povijesni primjer učestalog korištenja ovog principa bio je rimski car Dioklecijan (245.-313.). On je smatrao da je suzbijanje osobnih sloboda najbolji način za boravak na vlasti, te je državu vodio kao general. Nakon kraja sukoba s Germanima i Sasanidima, car je trebao novog neprijatelja. Prvo je objavio da je carstvo u krizi pa je iz tog razloga uveo visoke poreze čime je stvorio velike nemire. Prvotni cilj bio je povratak podrške od strane pseudo-robova.


Taj neprijatelj su bili kršćani. Ignorirao ih je petnaestak godina i njihov broj je narastao na 10% čitave populacije. Kako se boriti protiv neprijatelja koji više nije manjina? Jednostavno – etiketirate ih i proglasite teroristima. Etiketa je došla nakon službenog posjeta Antiohiji koje je iziskivalo krvnu žrtvu. Naravno, bilo je jasno tko neće pristati na takve uvjete. Prvi je cara upozorio dvorski prorok iz iznutrica koji je ukazao na nemogućnost gledanja u budućnost zbog kršćana.

Tlačenje uvijek završi radikalizacijom

Naravno, kršćani odbijaju žrtvovanje bogu Jupiteru, a prva žrtva bio je Romanus, predstavnik kršćana, kojem je odrezan jezik te je bačen u tamnicu. No, ovakav način progona nije bio učinkovit u željenoj mjeri pa je carski namjesnik Galerius predložio 'teroristički false-flag' napad na palaču u Nikomediji. Par dana kasnije palača gori, nema dokaza o napadačima, a za sve su okrivljeni kršćani – Dioklecijan zabranjuje skupove, pali Biblije i crkve, kršćane baca u arene.

Druge je pak okrivljavao za žrtvovanje životinja Jupiteru iako to nisu učinili, da bi naknadno zbog nepriznavanja završili u tamnici. Ovakva praksa je urodila posve suprotnim učinkom od očekivanog – broj kršćana je rastao, kao i njihova moć, da bi kasnije Konstantin 'legalizirao' novu religiju. Na taj način je dobio moćnu vojsku i ojačao carstvo. Pitanje je je li tako što željeno od početka.

Hegelijanska dijalektika i lažna dihotomija

Danas je ovaj pojam 'Problem-Reakcija-Rješenje' poznat i kao 'Dioklecijanova teorija', ili 'Hegelijanska dijalektika' i 'Lažna dihotomija' (lažni izbor, dilema). Iako je Ickeov pogled na teoriju prihvaćen kao sfera 'teorije zavjere', zapravo je najbolje vidljiv kroz mainstream skicu – Blairov spin aparat koji je Britaniju uveo u rat zbog, kasnije se dokazalo, lažnih izvještaja o iračkom oružju za masovno uništenje. Alastair Campbell je zbog toga smijenjen, a mnogi sumnjaju u atentat na dr. Davida Kelleya, stručnjaka za inspekciju oružja i 'zviždača', koji dokazano nije počinio samoubojstvo.
Rezultat te laži danas je masovno ubojstvo brojnih Iračana i 75% unakažene novorođenčadi u Faludži zbog korištenja obogaćenog urana. Ministri Britanije pak govore kako to nije slučaj i kako je riječ o zlonamjernim medijima i 'povrijeđenom iračkom egu'. Ovaj primjer obmane je najbolji jer je javno objavljen, što za sve ostale događaje nije slučaj.

Ratni biznis

Napad na njujorške Blizance mnogi 'teoretičari zavjere' uspoređuju s Dioklecijanovim uništavanjem palače i Hitlerovim paljenjem Reichstaga ili Noći dugih noževa. Od kontroliranog urušavanja do misterije tornja broj 7, čitav događaj bio je pod udarom raznih teorija od kojih mnoge imaju vrlo zanimljive indicije i konotacije. Što se sve zapravo odvijalo nakon ovog napada, sami smo svjedoci i danas – napadi na Afganistan i Iran, teroristički nasrtaji na Siriju, Pakistan, Jemen i Etiopiju, 'Patriot Act', bespilotne letjelice po SAD-u…
Operacija Northwoods četrdesetak godina ranije uključivala je urušavanje obojane bespilotne letjelice u blizini Kube za što se planiralo optužiti Kubu što bi bio dobar razlog za odmazdu, no tu ideju je prije realizacije odbio Kennedy. Još ranije vidimo slične manipulacije slijedeći trag novca u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a upravo su braća Rothschild na taj način zagospodarila britanskom imperijom manipulirajući vijestima s bojišta u Waterloou.

Nakon 'Podijeli pa vladaj' i P-R-R slijedi doslovna hipnoza

Još dublja sfera koncept veže uz gotovo svu noviju povijest čiji se ključni segmenti vežu uz P-R-R postupke. Tako pojedini autori smatraju kako je Novi svjetski poredak zapravo masivna Dioklecijanova teorija koja se postiže uz Totalitarističko šuljanje, mentalitet roja i složeni društveni inženjering koji kao po pravilu uvijek dovodi do traženih rezultata. Jednostavno je preglomazna cjelokupna šira slika i obim manipuliranja.

Kao zaključak možemo navesti kako je od 'Podijeli pa vladaj' do 'Problem-Reakcija-Rješenje' trebalo indikativno malo vremena. Danas se ide u genetsku sferu, a ljudi su izravno hipnotizirani putem masovnih medija i tehnologije pa će kroz koje desetljeće i ovaj perfidni sustav zamijeniti neki bliži filmskom 'Matrixu'. Do tada možemo vjerovati u teoriju slučajnosti svih globalnih zbivanja ili biti 'teoretičari zavjere', no bez obzira na naše lijepe želje – sve se i dalje nesmetano odvija oko nas…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.