Screenshot

Priznanje mjanmarske vojske tek je kap u moru! Poklali su na tisuće Rohindža

Autor: Hina

Skupine Fortify Rights, Amnesty International i Human Rights Watch rekli su da je priznanje o ubojstvu deset muslimana u selu Inn Dinn 2. rujna samo "vrh ledenog brijega" i zatražile su međunarodnu istragu

Priznanje glavnog zapovjednika mijanmarske vojske o ubojstvu desetorice Rohindža u sjevernoj državi Rahin, samo je djelić istine o zločinima koje sigurnosne snage čine nad tom muslimanskom manjinom, ocijenile su skupine za ljudska prava.

Riječ je o rijetkom priznanju prijestupa mjanmarske vojske koja je 25. kolovoza počela veliku protuofenzivu na sjeveru pokrajine Rahin kao odgovor na militantne napade Rohingye, pokrenuvši time egzodus više od 650 tisuća pripadnika te manjine.

Matthew Smith, jedan od utemeljitelja i direktor skupine Fortify Rights, rekao je da su dokumentirali slične zločine počinjene u toj sjevernoj državi.

“Pokolji i masovne grobnice su stvarnost u sva tri grada na sjeveru”, rekao je Smith za dpa.

Amnesty International dokumentirao je “veliku količinu dokaza” u selima u tom području u kojem su “vojnici ubijali i silovali Rohindže, spaljivali njihova sela”, rekao je  James Gomez, direktor Amnesty Internationala za jugoistočnu Aziju i Pacifik u priopćenju objavljenom u srijedu.

Phil Robertson, zamjenik direktora za Aziju skupine Human Rights Watch, pozvao je mjanmarsku vladu da “dopusti UN-ovu istražnom povjerenstvu ulazak u zemlju” kako bi istražilo navode o zločinima.

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države su djelovanje vojske proglasili etničkim čišćenjem. Mjanmar to odbacuje, tvrdeći da su njegove snage provodile legitimne operacije protiv pobunjenika.




Nakon otkrića masovne grobnice s 10 tijela u prosincu vojska je pokrenula istragu i rekla da će počinitelji odgovarati.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.