Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Privedeno stotinu migranata: Bježali u kombijima, uhvatila ih policija

Autor: Hina

Slovenska policija je tijekom proteklog vikenda uspješno zaustavila i privela stotinjak ilegalnih migranta, dok je manja skupina migranata iz Bangladeša, nakon potjere cestama, uspjela probiti do Italije pa ih je talijanska policija uspjela zaustaviti tek kod Palmanove.

Kako je u svezi s potonjim slučajem u ponedjeljak objavila policijska uprava u Kopru, sumnjiv kombi bijele boje i stranih registarskih oznaka policajci su primijetili u nedjelju u naselju Gradišča na zapadu zemlje, a dva su pokušaja da ga zaustave završila neuspješno, pri čemu je kombi s ilegalcima udario u policijsko vozilo.

Migranti su uhvaćeni tek u mjesti Visco kod Palmanove, temeljem uspješne prekogranične suradnje s talijanskim organima. Oni su utvrdili da je kombijem upravljao državljanin Španjolske protiv kojega je pokrenut postupak, dok će se 16 ilegalnih migranata iz Bangladeša vratiti u Sloveniju.

Uz spomenuti slučaj, na području koparske policijske uprave od petka do ponedjeljka privedeno je 27 osoba iz trećih država, od čega 9 Pakistanaca, troje Marokanaca, te po jedan državljanin Eritreje, Libije, Kosova, Albanije i Bangladeša. Većina će se vratiti hrvatskim organima, dok je jedna od osoba u Sloveniji zatražila azil, objavila je slovenska policija.

Na području Ilirske Bistrice, gdje je zatečena većina tih migranata, zatečen je i albanski državljanin koji je nekolicini migranata pomagao pri prijelazu granice pa je kažnjen globom, a policija se bavila i s više osumnjičenih za omogućavanje ilegalnih prijelaza iz Srbije i BiH.

Sudeći prema slovenskim policijskim izvješćima velika je aktivnost i na pokušajima ilegalnih prelazaka granice na području Novog Mesta, u južnom dijelu zemlje, gdje je od petka do ponedjeljka policija imala u postupku 40-ak stranaca koji su granicu prešli ilegalno, a među njima je najviše Pakistanaca i Alžiraca.

O privođenju ilegalnih migranata javljaju i iz krajeva prema unutrašnjosti. Tako su policajci u Kočevju zaustavili vozilo s registarskim pločicama Poljske, koje je vozio ukrajinski državljanin, a u kojem su bila tri Pakistanca bez validnih osobnih dokumenata. U subotu je pak policija u ranim jutarnjim satima kod naselja Nemška vas zaustavila vozilo s bugarskom registracijom, kojim je vozač pakistanskog državljanstva prevozio četiri Pakistanca koji su nezakonito prešli državnu granicu.




Vozači ilegalaca u zadnja dva slučaja su privedeni sucu istrage koji je za njih odredio pritvor. Slovenska policija u ovoj godini bilježi znatno veći broj ilegalnih prelazaka granice migranata i njihovih vodiča u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što se većinom pripisuje boljim klimatskim uvjetima za takve ilegalne transporte s obzirom na toplije vrijeme nego lani.

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u zadnje je vrijeme u više navrata istaknuo da slovenska granična policija kontrolira situaciju i brani južnu schengensku granicu u suradnji sa susjednim državama, a ministar obrane Karl Erjavec spomenuo je prošli tjedan u jednom razgovoru za Slovensku televiziju da postoji ideja da se bliže granici s Hrvatskom čak postavi nekoliko ‘montažnih vojarni’, odnosno mobilnih objekata u kojima bi bili vojnici, kako bi se stvorio bolji osjećaj sigurnosti za lokalno stanovništvo te pojačala kontrola južne schengenske granice.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.