Foto: Wochit, Kolaž: Dnevno

‘ONI SE PRIPREMAJU ZA NAPAD!’ ALARMANTNO NA GRANICI UKRAJINE: Putin okružio zemlju taktičkim bataljunima

Autor: L.B.

“Rusija ima više od 92.000 vojnika okupljenih oko ukrajinskih granica i priprema se za napad do kraja siječnja ili početka veljače”, rekao je šef ukrajinske obrambene obavještajne agencije za Military Times.

“Takav napad vjerojatno bi uključivao zračne napade, topničke i oklopne napade praćene zračnim napadima na istoku, amfibijske napade u Odesi i Mariupulu te manje upade kroz susjednu Bjelorusiju”, rekao je ukrajinski general Kyrylo Budanov.

Dodao je da je ruska velika vojna vježba Zapad 21, održana ranije ove godine, pokazala, primjerice, da Rusi mogu odjednom uputiti više od 3500 zračnih snaga i vojnika za specijalne operacije.

Zemlja okružena taktičkim skupinama ruskih bataljuna

Napad koji Rusija priprema, rekao je Budanov, bio bi daleko razorniji od bilo čega prije viđenog u sukobu koji je započeo 2014. i u kojem je ubijeno oko 14.000 Ukrajinaca.

Foto: Wochit

Procjena ukrajinske vojske o tome kako bi se odigrao potencijalni napad Rusije pokazuje da je zemlja okružena taktičkim skupinama ruskih bataljuna ili BTG-ovima.

U razgovoru za Washington Post u petak, novi ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je kako još uvijek nije jasno je li ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio napasti.

“Ali Rusija gradi kapacitete za to, povećavajući broj vojnika i oružanih sustava na okupiranom Krimu te postavljajući sustave poput balističkih projektila kratkog dometa Iskandar i drugog oružja drugdje u blizini granice. Osim toga, rugao se s nagovještajima da će surovi vremenski uvjeti u to doba godine odvratiti Ruse od napada. To nije problem za nas i Ruse”, rekao je Budanov o borbama po hladnom vremenu.
Budanov: ‘Prosvjede protiv cijepljenja organizirala Rusija’

Budanov je istaknuo da bi svaki takav napad prvo uslijedio nakon niza psiholoških operacija koje su trenutačno u tijeku s ciljem destabilizacije Ukrajine i potkopavanja njezine borbene sposobnosti.

“Žele potaknuti nemire, prosvjedima i sastancima, koji imaju za cilj pokazati da je narod protiv vlade”, rekao je.

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine, general Budanov

Ti napori, kako je istaknuo, uključuju tekuće prosvjede protiv cijepljenja za koje je Budanov rekao da ih je organizirala Rusija, koja također pokušava potaknuti nemire povezane s gospodarstvom i opskrbnom energijom.
Osim toga, Budanov je rekao da Rusija pokušava potaknuti antivladino raspoloženje zbog incidenta nazvanog “Wagnergate” – kontroverze u kojoj je uključeno oko 30 članova ruske privatne vojne skupine odgovornih za napade unutar Ukrajine. Članovi Wagnerove grupe, koji su stigli do Bjelorusije, trebali su biti vraćeni u Ukrajinu kako bi bili uhapšeni, ali su umjesto toga poslani u Rusiju uz pomoć bjeloruskog KGB-a, neveo je Budanov.

‘Rusi žele situaciju u Ukrajini učiniti težom kako bi napravili situaciju mijenjanja vlasti’

Ruske psihološke operacije koriste se kako bi se pokazalo da su “naše vlasti izdale narod”, rekao je Budanov.

Istaknuo je da granični sukob između Poljske i Bjelorusije, koja pokušava poslati izbjeglice u Europu preko poljske granice, je dio tih napora.

“Oni žele situaciju unutar zemlje učiniti sve opasnijom i težom te napraviti situaciju u kojoj moramo mijenjati vlast. Ako to ne budu mogli učiniti, onda će to odraditi vojska”, naveo je.

Budanov je rekao da su procjene američkih i ukrajinskih obavještajnih službi o vremenu ruskog napada vrlo slične.

“Naše ocjene su gotovo iste kao i naših američkih kolega”, rekao je.

“Sve dostupne informacije ukazuju na to da ruske oružane snage trajno održavaju snažnu ofenzivu oko Ukrajine”, rekao je u srijedu Roman Mashovets, zamjenik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika za nacionalnu sigurnost i obranu.

Foto: Wochit

Rusi nisu ništa komentirali

No, rusko veleposlanstvo nije odgovorilo na zahtjev za komentarom. Pentagon je u subotu odbio komentirati Budanovove procjene o vremenu i prirodi bilo kakvog potencijalnog ruskog napada, umjesto toga ukazavši na komentare ministra obrane Lloyda Austina koje je u srijedu i četvrtak dao.

“SAD kontinuirano prati zabrinjavajuće ponašanje Rusije. Nismo sigurni što točno gospodin Putin namjerava, ali ovi potezi svakako privlače našu pažnju. Pozvao bih Rusiju da bude transparentnija o tome što namjerava poduzeti kako bi ispunila sporazume iz Minska”, rekao je Austin novinarima u srijedu.

Mole SAD za hitnu pomoć

Nakon sastanka s Reznikovom u četvrtak, Austin je rekao da će SAD “nastaviti unaprijeđivati zajednički prioritet u borbi protiv ruske agresije te produbiti suradnju u područjima kao što su sigurnost Crnog mora, kibernetička obrana i razmjena obavještajnih podataka.

Foto: Wochit

Ukrajinski šef obavještajne agencije Budanov rekao je kako Ukrajini treba više pomoći Amerike.

“Mislim da nam to trenutačno nije dovoljno. Trebamo više. Nijedna država osim Ukrajine nema otvoreni rat s Rusijom, a mi ga imamo već sedam godina. Zato smo sigurni da bi nam SAD trebao dati sve što prije nismo dobili. I to odmah. Pravo je vrijeme za ovo. Jer poslije bi moglo biti jako kasno”, zaključio je Budanov.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.