fbpx

Prijedlog se vraća u Senat: Obami treba moć da ‘ubije Internet’

Autor: K.K.

Kontroverzni zakon koji bi američkom predsjedniku dao moć da svojim građanima u slučaju opasnosti praktički isključi Internet mogao bi se ove godine vratiti te još jači stupiti na snagu.

Nakon što je Egipat zbog nereda na svojim ulicama svom narodu jednostavno isključio Internet, isto bi se od sada moglo omogućiti i američkom predsjedniku Obami kojem bi Senat dao moć da u slučaju nekakve cyber uzbune jednostavno stisne prekidač.

Iako su svi mišljenja kako takvo besramno kršenje komunikacija jednostavno nije moguće u zapadnom svijetu, tzv. ‘Internet Kill Switch’ još je prošlog ljeta predložen američkom senatu od strane Joea Liebermana.

– Pored svih pozitivnih stvari kojima Internet mami ljude, on je istovremeno i jako opasno mjesto putem kojeg se može ugrožavati sve od osobnih bankovnih računa pa sve do vladinih infrastruktura – izjavio je Lieberman u lipnju prošle godine.


Kontroverzni prijedlog prema kojem predsjednik Obama ima moć nad privatnim računalnim sustavima u slučaju ‘nacionalne cyber krize’, i to bez obzira na zakonodavstvo i sudstvo, sada se vraća u novom obliku. Internet tvrtke ne bi trebale biti zabrinute, ističu predlagači zakona.

– Ne želimo proširiti ovlasti na cijeli Internet – naglasio je republikanac Brandon Milhorn i pojasnio kako je ideja iza ovog prijedloga potvrditi vladinu kontrolu samo nad ‘presudnim komponentama koje tvore infrastrukturu ključnu za narod ‘.

Revidirana verzija sadrži novu formulaciju koja ističe kako odluka Savezne Vlade o tome što su vitalni Internet ili drugi računalni sustavi ‘ne smije biti predmetom sudske revizije’. Još jedan dodatak je i proširena definicija ključne infrastrukture koja uključuje i ‘pružatelja informacijskih tehnologija’, a treća je novost ovlaštenje za dodjelu oznake ‘povjerljivo’ na izvješća o sigurnosnim ranjivostima.

Prijedlog zakona nazvan je Protecting Cyberspace as a National Asset Act of 2010, a možete ga u cijelosti pročitati ovdje.

Svrha ovog zakona nije, ističu njegovi zagovornici, da se dopusti predsjedniku da minira slobodu govora već je tu u ime nacionalne sigurnosti i takav ‘kill switch’ bio bi upotrebljen samo i isključivo u slučaju nacionalne cyber krize.

Boje li se Amerikanci eventualnog budućeg stanja na svojim ulicama koji bi sličio na današnji Egipat ili pak po dobrom starom običaju jednostavno žele imati stvari pod kontrolom, ne zna se, no, bilo kakve naznake mogućnosti ukidanja slobode govora kod naroda mogu samo izazvati bijes i baš nikada ne donose ništa dobro.

U Egiptu blokiran Internet, ne mogu se slati ni SMS poruke
Kina blokirala riječ ‘Egipat’ na mikroblogovima

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.