Dailyedge.ie

Premijerka May optužuje EU za pokušaj razbijanja Velike Britanije: Evo što ju je toliko naljutilo

Autor: Hina

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u ponedjeljak da se “ne može složiti ni sa čim što bi prijetilo integritetu Ujedinjenog Kraljevstva”, dodajući da je europsko inzistiranje na sjevernoirskom ‘backstopu’ neprihvatljivo.

Naglasila je u govoru pred britanskim parlamentom, uoči summita o Brexitu 17. i 18. listopada, da se EU drži i dalje svojeg prijedloga da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji ako plan za čitavo Ujedinjeno Kraljevsto ne bude utvrđen pošto istekne prijelazno razdoblje na kraju 2020.

Međutim, za May, koja je već više puta kazala da neće dopustiti dijeljenje Ujedinjenog Kraljevstva, svaka sugestija da bi Sjeverna Irska mogla biti tretirana drugačije od ostatka zemlje je neprihvatljivo.

“Kao što sam rekla puno puta, nikad to ne bih mogla prihvatiti, ma kako dalek taj scenarij bio”, kazala je May.

Dakle, najvažnije je da tzv. ‘backstop’, dogovoreni zaštitni mehanizam koji bi značio da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji ako se ne pronađu druga rješenja, ne treba ni stupiti na snagu, istaknula je premijerka.

Ona je pred parlamentom naglasila da pitanje irske granice ne smije “skrenuti iz tračnica” pregovore o britanskom izlasku, dodajući kako smatra da je sporazum dohvatljiv.

Rekla je da je kao alternativu predložila Uniji da čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u nekoj vrsti “carinskog rješenja”, ali joj je EU rekao da nema dosta vremena da bi se kroz sljedećih nekoliko tjedana razradile pojedinosti takvog prijedloga.




Manje od šest mjeseci prije britanskog napuštanja bloka, May je pod velikim pritiskom da promijeni strategiju, nakon što su razgovori s EU pauzirani tijekom vikenda kada se dvije strane nisu uspjele dogovoriti oko irske granice, jedine kopnene granice između Britanije i EU-a.

Problem kako spriječiti povratak ‘tvrde granice’ između Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, članice EU-a, postao je najveća prepreka u postizanju dogovora o Brexitu, te povećao izglede da London izađe iz Unije bez dogovora.

“Neprihvatljivo je da ovo neslaganje izbaci iz tračnica šanse za dobar sporazum i ostavi nas bez dogovora, što nitko ne želi”, izjavila je May.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.