Pred predsjedničke izbore izborne prijevare u SAD

Autor: G.M.

U proteklih nekoliko tjedana namnožili su individualni incidenti oko registracije glasača za izbore, budući da razne republikanske tvrtke, odbori i pokreti nastoje uskratiti pravo glasa manjinama i siromašnijima. Međutim, sada su zastupnici u Kongresu zatražili federalnu istragu u prorepublikansku tvrtku zbog krivotvorenja popisa glasača.

Organizirana urota za uskraćivanje ustavnih prava legitimnim glasačima

Udruga The True Vote našla se pod istragom jer je njezin osnivač pod istragom za ‘kriminalnu urotu za uskraćivanje ustavnih prava legitimnim glasačima’. Problem je što su tzv. nezavisne udruge građana koje nadziru izbore zapravo ogranci Čajanskog pokreta, a skandali se množe diljem brojnih saveznih država.

Međutim pravi skandal je zbog tvrtke koje su republikanci zaposlili da provede registraciju glasača. Tri demokratska zastupnika u Kongresu su pozvali Ministarstvo pravde da istraži prijevaru oko registracije koju je provela Strategic Allied Consulting. Republikanska stranka mahnito nastoji distancirati se od njeg nakon što su na Floridi otkriveni krivotvoreni obrasci za registraciju. Tvrtka je plaćena 2,9 milijuna za registriranje glasača u pet država, svih ključnih za ove izbore – Floridu, Virginiju, Colorado, Sjevernu Karolinu i Nevadu.

Osnivač tvrtke, Nathan Sproul već ima mračnu prošlost jer je njegova prethodna tvrtka, Spoul & Associates optužena za uništavanje demokratskih formulara za registraciju 2004. godine.

Uništavanje obrazaca

Prošlog tjedna jedan od nadzornika registracije glasača, Colin Small, optužen je za 13 činova izborne prijevare nakon što se otkrilo da je uništavao završene formulare za registraciju glasača. Radio je za Pinpoint, diviziju Strategic Allied Consulting. Demokrati su zatražili istrage i u Arizoni i Coloradu jer sumnjaju da se prijevara nastavlja unutar okvira Pinpointa.

Indiana




U okrugu La Porte u Indiani otkriveno je da je lokalni ogranak republikanske stranke 2011. izbrisao 20 posto glasača iz popisa, no samo 4% iz opravdanih razloga. Demokrati su to otkrili u zadnji trenutak i pozvali na federalnu istragu prijevare. Demokratski čelnik okruga John Jones upozorio je da ih je na brojne pogreške upozorio radnih u uredu za registraciju glasača.

Čelnica ureda za registraciju glasača, Donna Harris, je pod zakletvom tvrdila u veljači da sve rade po procedurama. Priča je započeta nakon što je glasačica nazvala ured i pitao zašto ne smije glasati. Uslijed istrage pogreške utvrđeno je da je čak 80% glasača izbrisano navodnom pogreškom.

Međutim, suprug Donne Harris je Keith Harris, čelnik lokalnog ogranka republikanaca, a štoviše, želi zamijeniti službenicu koja je otkrila prijevaru u izbornom odboru.




Ovo nije jedini problem s manipulacijama glasačima. Prilikom krojenja granica novih kongresnih okruga republikanski guverner i republikanska zastupnička većina spojila je dva tradicionalno demokratska okruga u jedan.

Ohio

U Ohiu, radikalna udruga Ohio Voter Integrity Project želi izbaciti više od 2100 glasača s popisa. Većina njih su studenti koje su već prethodno pokušali izbaciti zato što nisu naveli broj svoje sobe u studentskom domu. Zasad lokalni glasački odbori nisu prihvatili njihove besmislene argumente.

Međutim grupa je također zatražila da se oduzmu glasačka prava osmeročlanoj afroameričkoj obitelji zato jer su navodno zauzeli lažnu adresu. Osim što je ispalo da je lažna adresa njihova kuća gdje sve generacije obitelji žive preko tri desetljeća. Zbog svega ovog priprema se opsežna istraga njihovih aktivnosti.

Autor:G.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.