Foto: REUTERS/Kacper Pempel, Guliver Image/Ilustracija

‘POVUKLI SMO SE DA SPASIMO ŽIVOTE BRANITELJA’: Ukrajinci priznali poraz: Rusi imaju prednost u topništvu, zrakoplovima i ljudstvu

Autor: Dnevno.hr

Ukrajinska vojska potvrdila je da je istočni grad Lisičansk pao u ruke ruskih snaga.

“Nakon teških borbi za Lisičansk, obrambene snage Ukrajine bile su prisiljene povući se sa svojih zauzetih položaja i linija”, rekao je glavni stožer vojske, a prenosi BBC.

Ranije je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da su njegove snage zauzele Lisičansk i preuzele punu kontrolu nad regijom Lugansk. Tamo su ukrajinske trupe bile nadjačane oružjem.

Rusi imaju višestruku prednost u topništvu, zrakoplovima i ljudstvu

Ukrajinski glavni stožer priopćio je da je “radi očuvanja života ukrajinskih branitelja donesena odluka o povlačenju”. Rečeno je da Rusi imaju višestruku prednost u topništvu, zrakoplovima, ljudstvu i drugim snagama.

Ranije je čelnik ruske Čečenske Republike Ramzan Kadirov objavio video na kojem se vide čečenski borci u središtu Lisičanska. Zapadnije, grad Slovjansk pod ukrajinskom kontrolom bio je pod teškim granatiranjem, pri čemu je najmanje šest ljudi ubijeno.

Nalazi se u regiji Donjeck, koja s Luganskom čini industrijski Donbas. Neposredno prije nego što je pokrenuo rat, ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je cijeli Lugansk i Donjeck kao neovisne o Ukrajini.

Ruske posredničke snage tamo su započele pobunu 2014. Prije nešto više od tjedan dana ruske trupe zauzele su Severodonjeck, grad pretvoren u ruševine tjednima ruskog bombardiranja.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.