fbpx

POVIJESNA IZJAVA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA: Njome je prekinuo odnos koji je trajao čak 60 godina!

Autor: L.B.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je uime Francuske oprost od harkija, muslimana koji su se tijekom Alžirskog rata (1954. – 1962.) borili na strani francuske vojske. Nakon rata su ih francuske vlasti zanemarile i prepustile represiji novog režima, a najavljen je i zakon o priznanju i odšteti.

Macron se sastao s čak 300 ljudi, preživjelih harkija i njihovih obitelji te odao počast alžirskim muslimanima koji su se borili za Francusku u alžirskom ratu za nezavisnost. Na taj se način uhvatio ukoštac s mračnim poglavljem francuske kolonijalne povijesti. Današnji susret trebao bi označiti novi korak prema punom priznavanju odgovornosti Francuske za njihove patnje, objavio je predsjednički ured.

U Francuskoj vojsci služilo je stotine tisuća alžirskih muslimana, ali su po završetku rata bili prepušteni samo sebi, unatoč obećanjima da će biti zbrinuti. Velik broj onih koji se nisu uspjeli dočepati Francuske okrutno su mučeni i ubijani nakon što su novi gospodari zemlje krenuli u brutalnu osvetu.

‘Čast harkija mora biti urezana u nacionalnu memoriju’

“Borci, želim izraziti naše priznanje. Nećemo zaboraviti. Molim za oprost, nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Macron na svečanosti u Elizejskoj palači, odajući im počast.

Kako je Macron rekao, Francuska je zanemarila svoje obveze prema harkijima, njihovim suprugama i djeci. Obećao je donošenje zakona o priznanju i odšteti za harkije do kraja godine. Povijesna je to izjava, piše AFP, koja prekida sa 60-godišnjim dvosmislenim odnosom prema tim vjernim borcima za Francusku.

“Čast harkija mora biti urezana u nacionalnu memoriju”, rekao je Macron i pozvao na liječenje rana, koje se moraju zatvoriti istinom, sjećanjem i pravdom.

Tako je francuski predsjednik pokazao kako želi učiniti više i otići dalje od svog prethodnika Francoisa Hollandea, koji je 2016. priznao “odgovornost francuskih vlada za napuštanje Harkija” i posljedično prepuštanju zaboravu na njih. Nekolicini njih je podijelio odlikovanja.

Zločin protiv čovječnosti

Nakon Alžirskog rata oko 60.000 harkija je brodom uspjelo doći do Francuske. Ostatak je, pak, njih između 55.000 i 75.000, ostalo u Alžiru. Njima je oduzeto oružje i u zemlji su smatrani izdajnicima te su bili žrtve krvavih represalija novog alžirskog režima.
U kolovozu 2011. nekolicina je harkija, njih osam podnijelo tužbu za zločine protiv čovječnosti u Parizu, a prema kojima je bilo 150.000 žrtava, koja nije nikada razmatrana. Harkiji i njihovi potomci, koji žive u lošim stambenim uvjetima na jugu Francuske, danas čine zajednicu od oko 500.000 ljudi.

Čelnica desne oporbene stranke Nacionalno okupljanje (RN), Marine Le Pen, na Twitteru je napisala da velikodušnost Emmanuela Macrona neće popraviti desetljeća prezira.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.