Wikimedia Commons

Potomak bivšega talijanskog kralja zatražio oprost od židovske zajednice

Autor: Z.G./Hina

Emmanuele Philibert, vojvoda od Savoie i potomak talijanskoga kralja Vittorija Emmanuelea III. koji je surađivao s fašističkim režimom Benita Mussolinija, zatražio je oprost od talijanske židovske zajednice zbog rasnih zakona koji su rezultirali deportacijom gotovo 8000 talijanskih Židova iz Italije od 1943. godine.

“Osuđujem rasne zakone iz 1938. godine, čiju težinu i danas osjećam na svojim plećima, zajedno s potomcima čitave kraljevske obitelji Savoia”, napisao je 48-godišnji princ, ogradivši se od potpisa svojeg pradjeda na poleđini “neprihvatljivoga dokumenta”.

U znak sjećanja na talijanske žrtve holokausta, u ime svoje obitelji zatražio je “službeni oprost”, stoji u pismu objavljenom na njegovu Facebooku.

Princ podsjeća da je njegova obitelj odlučno pridonijela jedinstvu Talijana te da je 1848. godine dala potpuno jednaka prava talijanskim Židovima.

Tadašnji talijanski kralj Vittorio Emmanuele, koji je zemljom vladao od 1900. do abdikacije 9. svibnja 1946., umro je u progonstvu u Egiptu 28. prosinca 1947.

Abdicirao je u svibnju 1946. godine te je prijestolje ustupio sinu Umbertu II., koji ga je morao napustiti mjesec dana kasnije i otputovati u Švicarsku pošto su se Talijani referendumom odlučili za republiku, kaznivši obitelj za suradnju s fašistima.

U skladu s ustavom iz 1946. iz Italije su protjerani svi nekadašnji kraljevski parovi i muški nasljednici obitelji Savoia.
Parlament je odredbu izmijenio 2002., nakon što su se Vittorio Emmanuele od Savoie (83) i njegov sin Emanuele Philibert zakleli na odanost Republici.

Godine 2007. u pismu tadašnjem predsjedniku republike zatražili su 260 milijuna eura odštete zbog progonstva, kao i povrat obiteljske imovine koju im je država oduzela, no vrlo su brzo odustali nakon reakcije talijanskog naroda.
Autor:Z.G./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.