Posljedice špijunskog skandala: Brazil od švedskog Saaba kupuje 36 borbenih aviona

Autor: Hina/M.M.

Inače, avioni Gripen su već u upotrebi u zračnim snagama Velike Britanije, Južne Afrike, Češke, Tajlanda i Mađarske. Brazilci su insistirali na tome da avioni budu sastavljani u njihovoj zemlji kako bi dali poticaj domaćoj namjenskoj industriji.

Brazil će sa švedskom tvrtkom Saab potpisati 4,5 milijardi dolara vrijedan ugovor o kupovini 36 zrakoplova Gripen NG, objavile su brazilske vlasti. Zrakoplovi će Brazilu biti isporučeni do 2023. godine a ugovor uključuje i transfer tehnologije kako bi se zrakoplovi mogli servisirati i nadograđivati opremom tijekom uporabe. Osim Saaba za ugovor su se natjecali i američki Boeing sa F/A – 18 Super Hornetom i francuski Dassault sa Rafaleom.

“Skandal sa NSA-om naštetio je Amerikancima”, rekao je jedan brazilski dužnosnik za Reuters, aludirajući na otkriće da je američka obavještajna agencija nadzirala elektronsku poštu i telefonske pozive brazilske predsjednice Dilme Rouseff.

Brazil nema otvorenih sporova sa svojim susjedima ali želi dobro zaštititi svoje granice unutar kojih ima bogate prirodne resurse.

Autor:Hina/M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.