Pixabay

POSLJEDICE LJETNE SUŠE: Njemačka daje 340 milijuna eura svojim poljoprivrednicima

Autor: Hina

Njemačka vlada najavila je u srijedu poseban program potpore poljoprivrednicima vrijedan 340 milijuna eura kako bi im pomogla prevladati posljedice ljetne suše koja je ugrozila i danske poljoprivrednike.

Ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner kazala je da je s ministrom financija Olafom Scholzom dogovorila posebnu vladinu potporu u vrijednosti između 150 i 179 milijuna eura.

Uz dodatnu potporu tijela regionalne uprave, poljoprivredna gospodarstva bi trebala dobiti ukupno oko 340 milijuna potpore, dodala je Kloeckner.

Udruženje njemačkih poljoprivrednika DBV zatražilo je oko milijardu eura pomoći nakon velikih gubitaka uroda ovog ljeta.

Uzrok su najviše ljetne temperature od 1881. godine i dugotrajna suša.

Zbog zabrinutosti za urod cijene pšenice u EU porasle su u kolovozu na najvišu razinu u pet godina.

Ovogodišnji urod žitarica u Njemačkoj vjerojatno će zbog vala vrućine i suše biti smanjen za 22 posto, prognozirali su u srijedu iz DBV-a.
Proizvođači mlijeka također su na udaru zbog smanjenog uroda kultura koje se koriste za proizvodnju stočne hrane. Prisiljeni su smanjivati stada zbog visokih troškova hrane i šalju više stoke u klaonice, napominju u udruženju.

Poljoprivrednici će imati pravo na pomoć u sklopu posebnog programa ako opstanak njihovih farmi dođe pod znak pitanja, kazala je ministrica poljoprivrede. Kloeckner.

Procjenjuje se da je ugrožen opstanak 10.000 farmi, odnosno svake 25. farme u Njemačkoj.
 

Suša prijeti i danskoj poljoprivredi

U sličnoj situaciji našli su se i poljoprivrednici u Danskoj čiji se gubici uspoređuju s onima iz vremena financijske krize 2008. godine.

U srijedu su iz istraživačkog instituta SEGES u sklopu Danskog vijeće za poljoprivredu i hranu upozorili da će oni biti veći nego što se očekivalo i dosegnuti gotovo osam milijardi danskih kruna u ovoj godini.

Samo bi suša mogla prouzročiti gubitke od oko šest milijardi kruna, dodaju.

Početkom godine SEGES je predvidio da će sektor zaključiti godinu s mršavom dobiti.

Urod pšenice, ječma i raži mogao se smanjiti oko 40 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Dvadeset danskih poljoprivrednih tvrtki u lipnju je objavilo stečaj, više nego dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Do sada je u ovoj godini stečaj proglasilo ukupno 100 poljoprivrednika, u usporedbi sa 130 u cijeloj prošloj godini.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.