Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

PORUKA ODVJETNIKA GENERALA GOTOVINE TRESE REGIJU: ‘Hrvatska nije bila agresor u BiH, Herceg-Bosna nije bila udruženi zločinački pothvat’

Autor: Dnevno/Hina

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je branio i obranio generala Antu Gotovinu, ustvrdio je kako bošnjački političari pogrešno tumače presudu Haškoga suda u slučaju Prlić i ostali.

“Presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju ‘Prlić’ često se tumači pogrešno. Sud nije zaključio da je uspostava Herceg-Bosne UZP niti je utvrdio da je Hrvatska počinila agresiju na BiH”, rekao je Mišetić u intervjuu od utorka za medije u Mostaru. Objasnio je kako je Haški sud ustvrdio da je UZP postojao samo od siječnja do lipnja 1993. godine u Herceg-Bosni.

“Stoga, Sud nije zaključio da je stvaranje Herceg-Bosne zločinački pothvat jer je Herceg-Bosna osnovana prije nego što je UZP navodno nastao 1993. MKSJ nije kriminalizirao uspostavu trećeg, hrvatskog entiteta u BiH niti je mogao. On nije bio nadležan donositi takve odluke”, istaknuo je odvjetnik generala Ante Gotovine.

NEMA KOLEKTIVNE KRIVNJE

Bošnjački političari često Herceg-Bosnu i hrvatsku politiku u BiH poistovjećuju s udruženim zločinačkim pothvatom kako bi opravdali nametanje političkih predstavnika.

Mišetić je odbacio tvrdnje da je presudom Haškoga suda u slučaju hercegbosanske šestorke izrečena presuda Hrvatima u toj zemlji.

“Ne postoji kolektivna krivnja. Hrvatski korpus u BiH odgovoran je, između ostalog, za glasanje za neovisnost BiH u ožujku 1992. i za oslobađanje zapadne Bosne ujesen 1995. preko HVO-a, zajedno s Hrvatskom vojskom i Armijom BiH”, dodao je.




Autor:Dnevno/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.