fbpx

Portugalska dvanaestogodišnja praksa dekriminalizacije svih droga – ‘Ovisnici su bolesnici, ne kriminalci’

Autor: Marko

Portugal je tako zamijenio američki agresivni tip 'rata protiv droge' s onim baziranim na osobnom planu. 'Sve te supstance su i dalje ilegalne jer bi inače bili u sukobu s UN-om, no njihovu uporabu tretiramo isto kao i krivo parkiranje', navodi stručnjak. Zakonodavci iz svih dijelova svijeta dolaze u Portugal te zapisuju iskustva s terena, no kada dođe do primjene u vlastitim državama, sve ostaje na evaluaciji.

Portugal je jedna od država koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke što se zauzela za borbu protiv ovisnosti na način da su dekriminalizirali sve droge, s tim da se korisnici moraju podvrgnuti obaveznom liječenju. Takav princip započeli su prije dvanaest godina i svi ulovljeni s par grama kokaina ili heroina neće dobiti prekršajnu ili kaznenu prijavu ukoliko odu u klinike za odvikavanje.

Dopuštene količine droge

Stručnjaci su zadovoljni rezultatima jer se represija pokazala kao pogrešan korak u pravom 'ratu protiv droge', onom na osobnom planu. João Goulão je najveći autoritet za ovo složeno pitanje, prenosi njemački Spiegel. Ovaj megaeksperiment odvija se pred njegovim očima, a odobrio je količine od jednog grama heroina, dva kokaina, dvadeset i pet kanabisa i pet grama hašiša.


Pojedine sintetičke droge i dalje zabranjuje zbog očiglednog i trenutnog uništavanja organizma, a MDMA, Ecstasy, Speed i Crystal Meth također ne smiju prijeći dozvoljenu razinu od jednog grama. Od 2000. godine ovo je usvojeno i u zakonu, koji se počeo primjenjivati godinu dana kasnije. 'Kriminalizacija droge nije pokazala dobre rezultate u prevenciji i borbi s ovisnošću, pa smo se odlučili na ovakav za mnoge radikalan potez', danas tvrdi Goulão.

Stručnjaci iz svijeta dolaze vidjeti portugalski sustav

Portugal je tako zamijenio američki agresivni tip 'rata protiv droge' s onim baziranim na osobnom planu. 'Sve te supstance su i dalje ilegalne jer bi inače bili u sukobu s UN-om, no njihovu uporabu tretiramo isto kao i krivo parkiranje', navodi stručnjak. Zakonodavci iz svih dijelova svijeta dolaze u Portugal te zapisuju iskustva s terena, no kada dođe do primjene u vlastitim državama, sve ostaje na evaluaciji.

'Ni mi, kada smo osmišljavali ovakav zakon, nismo bili nimalo sigurni da će zapravo funkcionirati', apostrofira Goulão. Jedino pitanje je kako će Vlada konkretno spriječiti uporabu ovih droga od strane vlastitih građana. Jedan način je beskompromisna borba s narko kartelima i dilerima, a drugi je fokusiranje na korisnike, koje najčešće završava zatvaranjem.

Protivnici smatraju da treba slijediti svjetsku praksu

'Ključno je da ljude spriječimo pri kupovini i uporabi droge, koristeći sve dostupne metode', smatra Manuel Pinto Coelho, veliki protivnik revolucionarne portugalske metode. On smatra da se sve države bore na jedini normalan način, a Portugal je 'odustao od ideje svijeta potpuno oslobođenog od droga'. Smatra i kako nošenje manjih količina droge u džepu nije najbolji način prevencije.




Coelho putuje svijetom i održava seminare o opasnostima portugalskog 'recepta'. Goulão pak smatra kako je ovo bio jedini način borbe s drogom koja je na velika vrata došla tek nakon revolucije i izlaska iz vojne diktature sedamdesetih. Heroinska epidemija je bila veliki problem, iz razloga što je veliki broj Portugalaca bio u kategoriji teških ovisnika.

'Korisnici droga nisu kriminalci nego bolesne osobe'

'Korisnici droga nisu kriminalci nego bolesne osobe', tvrdi Goulão, s čime se Pinto Coelho nikako ne slaže. Samim time ih se niti ne tretira kao kriminalce, ne uhićuje ili baca u zatvore, no problem je nastao kada se Portugal suočio s velikom globalnom krizom. Komisija za ovisnost o drogama je smještena u zabačenoj zgradi s normalnim uredima, te su na taj način željeli doskočiti neugodnosti dolaska.




Ukoliko se korisnik uhvaćen s dopuštenom količinom droge ne javi u centar za rehabilitaciju nakon procjene, onda je jasno da će snositi posljedice. Goulão ističe da svi protivnici ovog sustava napadaju s argumentima kako problem nije riješen, na što im on odgovara da nije niti veći nego ranije, a ovisnici se barem tretiraju na dostojanstven i ljudski način. 'Najvažnije je da nije, unatoč predviđanjima, nastao nekakav tip masovnog kaosa – dapače, pa sam kao osoba za procjenu iznimno zadovoljan rezultatima', zaključuje Goulão.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.