Foto: Guliver, Ukrajina, vojska

Pomoć za Ukrajinu u zadnji tren, Slaveni im pomažu: Stiže stotine tisuća moćnog oružja

Autor: F.F

Nekoliko europskih zemalja uključeno je u proces nabave stotina tisuća topničkih granata kalibra 122 milimetra iz inozemstva s ciljem doniranja Ukrajini. Ovaj korak predstavlja važan potez u kontekstu pomoći Ukrajini koja se suočava s nedostatkom streljiva usred snažne ruske ofenzive, kako izvještava portal Defense News.

Najnoviji vojni paket za Ukrajinu, koji je najavila njemačka vlada ovog mjeseca, uključuje više od 120.000 topničkih projektila sovjetskog kalibra. Berlin je precizirao da se isporuke vrše iz industrijskih zaliha financiranih javnim sredstvima. Njemački list Der Spiegel izvijestio je da su granate naručene iz Bugarske, glavnog proizvođača ovakvog streljiva u Europi.

“Većina topničkog oružja u Ukrajini potječe iz sovjetskog razdoblja, sa standardnim kalibrima od 122 mm, 130 mm i 152 mm, stoga nabava ovakvog streljiva može biti od ključne važnosti”, istaknuo je Mark Cancian, viši savjetnik za međunarodne sigurnosne programe u Centru za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu.

Foto: Guliver (AP Photo/Alex Babenko, File), raketa, vojska, Ukrajina

Česi pomažu

Ukrajinske snage i dalje se oslanjaju na zastarjelu opremu, poput haubica D-30 ili 2S1 Gvozdika, koje mogu koristiti samo granate koje ne zadovoljavaju NATO standarde.

Češki predsjednik Petr Pavel najavio je na konferenciji u Münchenu da je i njegova vlada uspjela pronaći gotovo milijun granata iz inozemstva, uključujući 800.000 kalibra 155 mm i 300.000 kalibra 122 mm. Naglasio je važnost osiguravanja sredstava od strane drugih saveznika kako bi se ova streljiva što prije dostavila u Ukrajinu.

Novi zdravstveni problemi: Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin ima rak i opet je u bolnici
Kupovina streljiva na svjetskom tržištu postaje nužnost zbog ograničenih kapaciteta proizvodnje u Europi i SAD-u. Iako SAD već ima značajne količine streljiva, postoji potreba za dodatnim opskrbama. Istraživački centar CSIS nedavno je objavio izvješće koje navodi da nedostatak sovjetskih standardnih granata postupno umanjuje vrijednost topničkog oružja iz tog razdoblja.

Unatoč izazovima s kojima se suočava Ukrajina, potrebno je prepoznati i promicati modernizaciju njenog topničkog arsenala kako bi se prilagodila NATO standardima i osigurala bolja obrana i odgovor na sigurnosne prijetnje.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.