Wikimedia Commons

POLJACI PRKOSE EUROPSKOJ UNIJI: Unatoč prijetnjama Bruxellesa, njihov je predsjednik imenovao deset novih sudaca

Autor: Hina

Poljski predsjednik Andrzej Duda imenovao je u četvrtak deset novih sudaca vrhovnog suda, unatoč prijetnjama europskim sankcijama.

Suci su imenovani u novoosnovano disciplinsko vijeće, priopćio je ured predsjednika.

Pravni stručnjaci kažu da se to tijelo može iskoristiti za obračun sa sucima koji su kritični prema vlasti. Vladajuću konzervativnu i nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS) optužuje se za politički utjecaj na najviši sud u zemlji u kojem treba popuniti 44 od 120 mjesta.

Na pozicije se imenuju kandidati koji ne ispunjavaju uvjete, napisalo je u pismu deset dekana pravnih fakulteta, uključujući one u Varšavi i Krakovu.

Europska komisija je u prosincu pokrenula protiv Poljske do tada neviđenu proceduru protiv zemlje koja opasno ugrožava vrijednosti EU-a. Varšavu je optužila da krši europsko pravo i temeljne vrijednosti, a PiS se brani da samo želi iskorijeniti korupciju iz pravosuđa.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.