Epa

POLJACI IDU DO KRAJA: Usvojili zakone protiv Europske unije!

Autor: Hina

Andrzej Duda, poljski predsjednik, potpisao je u srijedu dva zakona koji reformiraju pravosuđe a predmet su procedure koju je nekoliko sati ranije pokrenula Europska komisija

“Odlučio sam potpisati ove zakone”, rekao je Duda, “Uvodimo u Poljsku vrlo dobra rješenja koja poboljšavaju učinkovitost pravosudnog sustava”, rekao je Duda u izjavi na televiziji. “Ojačan je demokratski karakter pravosudnog sustava”, dodao je.

Dva zakona koja je Duda potpisao odnose se na Vrhovni sud i Nacionalno sudsko vijeće.

Ranije u srijedu Europska komisija je predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

“Unatoč opetovanim naporima tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava, Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj”, objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu.

Poljska je sa žaljenjem primila “političku, a ne pravnu” odluku Europske komisije, a Mađarska je najavila da će na prijedlog EK-a uložiti veto.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.