EPA

POLITIČKA ŠAPUTANJA: Evo o čemu su Putin i Erdogan razgovarali čak četiri sata!

Autor: dnevno.hr

Predsjednik Putin izjavio je kako će ruska državna tvrtka za atomsku energiju „Rosatom“ u skoro vrijeme početi praktičnu realizaciju projekta AC „Akkuyu“, a prvi reaktor planira se pustiti u pogon 2023. godin

Ruski i turski predsjednici, Vladimir Putin i Recep Tayip Erdogan, susreli su se u ruskom crnomorskom središtu – Sočiju, a razgovor dvojice dužnosnika trajao je više od četiri sata.

Prema izvorima iz Kremlja, vođe dviju zemalja primarno su razgovarali o „razvoju bilateralnih odnosa“, nakon čega su razmotrili sirijsku problematiku u proširenom sastavu.

Predsjednici Putin i Erdogan razgovarali su o projektu izgradnje prve turske atomske centrale „Akkuyu“, isporukama poljoprivrednih proizvoda i trgovinskim i gospodarskim odnosima općenito.

Predsjednik Putin izjavio je kako će ruska državna tvrtka za atomsku energiju „Rosatom“ u skoro vrijeme početi praktičnu realizaciju projekta AC „Akkuyu“, a prvi reaktor planira se pustiti u pogon 2023. godine.

Turski predsjednik Erdogan kazao je kako su poslije zasjedanja međuvladine komisije dvije strane postigle dogovor o olakšavanju uvoza niza poljoprivrednih proizvoda iz Turske u Rusiju. Također je govorio o postignutom sporazumu o turskoj kupovini ruskog protuzračnog sustava S-400 , kazavši, kako su svi nužni dokumenti već ranije potpisani. „Postoje još neki tehnički detalji i mi ćemo ih razmotriti tijekom mog posjeta, uz učešće naših stručnjaka, između ostalog i iz Ministarstva obrane. Želimo usvojiti korake kako bismo ga (sporazum) čim prije pretvorili u život“, izjavio je turski vođa. Također je kazao, kako se odnosi Moskve i Ankare u političkoj, vojnoj i ekonomskoj sferi razvijaju „svakim danom sve više“, naglasivši, i da se kontakti na visokoj razini odvijaju sve češće. Izrazio je uvjerenje da će i ovaj susret „biti produktivan“.

S druge strane, ruski predsjednik Putin je tijekom susreta s turskim kolegom kazao kako su se odnosi Moskve i Ankare uspostavili praktički u punom obujmu, a da se suradnja odvija u svim smjerovima. Pri tom je naglasio porast trgovinske razmjene između dviju država u 2017.g.

O rusko-turskim razgovorima u Sočiju koji su se odnosili na sirijsku problematiku, kao široj javnosti, svakako, najzanimljiviji dio susreta dvojice lidera, Geopolitika.News izvijestit će u zasebnoj analizi, piše Geopolitika.News.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.