Policija New Yorka optužuje Iran za devet urota protiv izraelskih ili židovskih ciljeva u svijetu

Autor: hina

Izvješća koja je ovoga tjedna pripremio obavještajni analitičar Policijske uprave New Yorka (NYPD) kažu da su tri urote osujećene u siječnju, tri u veljači, a još tri krajem lipnja. Iran ustrajno niječe da pomaže napade militanata u inozemstvu.

Newyorška policija vjeruje da su iranska Revolucionarna garda ili njeni suradnici od početka ove godine upleteni u devet urota protiv izraelskih ili židovskih ciljeva u svijetu, po policijskom dokumentu kojim raspolaže agencija Reuters.

Izvješća koja je ovoga tjedna pripremio obavještajni analitičar Policijske uprave New Yorka (NYPD) kažu da su tri urote osujećene u siječnju, tri u veljači a još tri krajem lipnja. Iran ustrajno niječe da pomaže napade militanata u inozemstvu.

Dokument označen kao ‘osjetljiv’ kaže da je ovotjedni samoubilački napad u Bugarskoj druga zavjera ove godine u toj zemlji.

Izvješće navodi pojedinosti o dvije zavjere u Bangkoku i po jednoj u New Delhiju, Tbilisiju, Bakuu, Mombasi i Cipru. Svaka od zavjera se pripisuje Iranu ili njegovim saveznicima iz libanonskog Hezbolaha.

Bombaški napad od srijede u bugarskom crnomorskom gradu Burgasu naveden je u dokumentu u dijelu pod naslovom Urote protiv izraelskih ili židovskih ciljeva kod kojih se sumnja u vezu s Iranom i /ili Hezbolahom: Kronologija 2012., i posljednja je od devet urota koje se povezuju s Iranom ili njegovima suradnicima.

Iran je u četvrtak odbacio ‘neutemeljene tvrdnje’ Izraela o vezi Teherana s napadom bombaša samoubojice u Burgasu i rekao da su to politički motivirane optužbe koje pokazuju slabost onih koji optužuju.

Jedan američki dužnsonik je rekao kako izgleda da je napad u Bugarskoj razmjerno sofisticirano izveden, što ukazuje da su oni koji stoje iza njega unaprijed prikupljali podatke o mogućim metama.




U sažetku procjena analitičar NYPD-a kaže da je Iran kroz svoju Revolucionarnu gardu i Hezbolah ‘oštro pojačao svoj operativni tempo i spremnost da provede terorističke napade protiv izraelskih interesa i međunarodne židovske zajednice u svijetu’. No u dokumentu se primjećuje i da mnoge od ovogodišnjih urota nisu sofisticirane i precizne poput ranijih koje se povezuju s Iranom.

U sažetku se navodi da su planeri napada u nekim sluačjviam koristili lokalne kriminalne elemente, poput slučaja u Bakuu gdje su agenti Revolucionarne garde azerbajdžanskim kriminalcima osigurali oružje, opremu i izabrali mete napada.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.