screenshoot/yt

Pokrenuta istraga o prijelazu nekadašnjeg direktora EBA-e u utjecajnu bankarsku lobističku udrugu

Autor: Dnevno

Pučka pravobraniteljica Europske unije objavila je u utorak da je pokrenula istragu o prijelazu nekadašnjeg direktora Europske agencije za banke (EBA) u utjecajnu bankarsku lobističku udrugu. Europska pučka pravobraniteljica propituje kadrovske rošade između bankovnog regulatora i privatnog sektora

EBA je u rujnu prošle godine priopćila da je njezin izvršni direktor Adam Farkas podnio ostavku jer namjerava postati izvršni direktor Udruženja financijskih tržišta u Europi (AFME).

Agencija je Farkasu postavila nekoliko uvjeta, uključujući i 18-mjesečnu zabranu savjetovanja AFME i njezinih članova o temama izravno povezanima s njegovim radom u EBA-i u prethodne tri godine.

Pojedini zastupnici u Europskom parlamentu upozorili su da su uvjeti previše blagi, ustvrdivši da je posrijedi još jedan primjer prakse „rotirajućih vrata”, upitno glatkog prijelaza europskih dužnosnika na unosne poslove u privatnom sektoru.

Europska pučka braniteljica objavila je danas na internetskoj stranici da je pokrenula istragu o Farkasevom prijelazu u AFME.

Istraga se temelji na pritužbi organizacije Change Finance koja tvrdi da će prijelaz izvršnog direktora EBA-e u AFME stvoriti sukob interesa”, navodi Emily O’Reilly.

U pismu upućenom 16. siječnja čelniku EBA-e Joseu Manuelu Campi, bivšem bankaru španjolskog Santandera, europska pučka pravobraniteljica postavila je niz pitanja, uključujući kada je i na koji način Farkas saznao za mogućnost zapošljavanja u AFME-i.




Želi znati i zašto će Farkas, nakon što je podnio ostavku u EBA-i, ostati član upravnog odbora europskog regulatora za financijska tržišta.

“Što se tiče odluke pučke pravobraniteljice o pokretanju istrage o prijelazu Adama Farkasa u AFME, mi je, naravno, prihvaćamo i nastavljamo suradnju s njom te ćemo odgovarati na njezine upite”, priopćila je u utorak EBA.

Change Finance lobira da se prekine „kasino” bankarstvo. Zahtijevaju također da se financijski sektor podvrgne pritisku kako bi više ulagao u društvene i ekološki održive aktivnosti.




U AFME-i nisu željeli komentirati odluku o istrazi, a Farkas nije bio odmah dostupan za komentar.

Na Farkasevu poziciju u EBA-i predložen je Gerry Cross, dužnosnik za regulaciju u Irskoj središnjoj banci. U razdoblju od 2011. do 2015. godine bio je direktor za lobiranje u AFME-u.

Pučka pravobraniteljica provodi istrage o mogućim nepravilnostima u institucijama EU-a, ali njezine odluke nisu obvezujuće, podsjeća Reuters.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.