Pogledajte najpikantnija otkrića WikiLeaksa

Autor: M.S.

Zabrinjavajuće je koliko previranja postoji na Dalekom Istoku i koliko su dvije najeksponiranije 'države lupeži' povezane nuklearnim ambicijama. No opet, nije to sve što upada u oko američkim diplomatima.

‘Dosta je bilo zakulisnih igara’, rekao je Julian Assange, te je u jednom danu, zajedno sa svojim suradnicima, većini ključnih geopolitičkih igrača otkrio puno o drugim ključnim geopolitičkim igračima. WikiLeaks je s par stotina tisuća povjerljivih dokumenata od njihove prošlotjedne objave uspio potvrditi sumnje, pobuditi strahove, unijeti nepovjerenje između partnera i možda narušiti globalni status quo.

U prethodnim većim objavama povjerljivih dokumenata WikiLeaks se obrušio poglavito na SAD, otkrivanjem povjerljivih dokumenata iz Afganistana i Iraka, no s posljednjih 250 tisuća dokumenata na udaru su se našli svi. Naravno, SAD je opet u centru pažnje, jer su to diplomatski spisi njihovih diplomata, no s obzirom na golemu interesnu mrežu koju je najmoćnija svjetska sila bacila oko planete, spisi otkrivaju puno o svima.

Stoga, kako bismo dočarali u kojim je razmjerima WikiLeaks dirnuo u ‘osinje gnijezdo’, donosimo vam najvažnija otkrića iz posljednje objave dokumenata. I neka manje važna.

Kina prodaje oružje Sjevernoj Koreji (i Iranu)

Hillary Clinton je u jednom dopisu koji je WikiLeaks objavio Clinton poslala vrlo direktan upit diplomatskom korpusu u Buenos Airesu. Zanimalo ju je kako Cristina Kirchner, 57-godišnja predsjednica Argentine, izlazi na kraj sa svojim živcima i nervozom. ‘Kako stres utječe na njeno ponašanje prema savjetnicima i/ili na njeno donošenje odluka? Kakve korake Cristina Fernández de Kirchner i njeni savjetnici i pomoćnici poduzimaju kako bi joj pomogli da prevlada stres? Uzima li ona nekakve lijekove? Kako se smiruje kada je uznemirena?’, napisala je Clinton.

Prvenstveno, izvrsnim tajmingom ili nevjerojatnim spletom okolnosti, WikiLeaks je u vrijeme zategnutih odnosa dvaju Koreja otkrio svijetu da je Kina imala prste u izvozu osjetljivog vojnog materijala Sjevernoj Koreji te, možda i ne znajući, Iranu. Dokumenti iz 2007. godine dokazuju da se Kina oglušila na sigurnosne rezolucije UN-a te se upustila u izvoz dijelova za rakete Sjevernoj Koreji, time narušavajući i vlastite odredbe o kontroli izvoza vojnog materijala. Sjeverna Koreja se zauzvrat pokazala dobrim prijateljem jednom od rijetkih saveznika, Iranu, te se u dokumentima ističe i da je Iran od Sj. Koreje nabavio sofisticirane rakete BM-25, dometa do 2.400 kilometara – dovoljno da dosegnu i udaljene zapadnoeuropske gradove – i sposobne za nošenje nuklearnih bojnih glava. Kina je brže-bolje reagirala i naglasila da ne želi da ti podaci poremete diplomatske odnose s SAD-om te da se nada da će Washington na korektan način upravljati krizom s WikiLeaksom.

Uskoro ujedinjena Koreja?




No nisu ni odnosi Sjeverne Koreje i Kine tako idealni, otkrili su neki dokumenti. Kineski dužnosnici navodno pomalo gube povjerenje prema sjevernokorejskom režimu, ocijenivši ga ‘razmaženim djetetom’. Također, iako ‘pomalo’ pristran, i nekadašnji ministar vanjskih poslova Južne Koreje je rekao američkim diplomatima da su mu prišli neki kineski dužnosnici te mu rekli kako vjeruju da bi Koreja trebala biti ujedinjena pod kontrolom Seula, jer će se ionako ekonomski i politički slomiti dvije ili tri godine nakon smrti Kim Jong-Ila. Kinezi su, pokazali su diplomatski dopisi američkog veleposlanika u Kazahstanu, također zabrinuti i zbog sjevernokorejskih nuklearnih pokusa, smatrajući da predstavljaju ‘prijetnju sigurnosti cijelog svijeta’.

Pakistan lak na nuklearnom obaraču

Zviždači WikiLeaksa su otkrili i da je nuklearna opasnost s bliskog istoka više no stvarna. Naravno, možda je riječ samo o američko-britanskoj paranoji. Sve u svemu, diplomatska prepiska otkriva da Pakistan vrlo aktivno razvija svoj nuklearni arsenal, unatoč navodnoj rastućoj političkoj nestabilnosti u zemlji. Pakistan je inače sedma vojna sila na svijetu, a ima velikih problema s Talibanima na sjevernim granicama, još od rata 2004. godine. U jednom od objavljenih dokumenata, iz 2008. godine, američki obavještajci upozoravaju da Pakistan ‘unatoč nadolazećoj ekonomskoj katastrofi, proizvodi nuklearno oružje brže no ijedna druga zemlja na svijetu’. Također, i ruski dužnosnik ministarstva vanjskih poslova je naglasio da ‘ne samo da islamisti pokušavaju doći na vlast u Pakistanu, već pokušavaju doći i do nuklearnog materijala’. Pakistan je odbacio sva nagađanja o nesigurnosti nuklearnog materijala, naglašavajući da je je njihova kontrola besprijekorna. No s druge strane, ništa drugo ni ne mogu reći.




Korupcija u uredu afganistanskog predsjednika

WikiLeaks je oslikao i problematično stanje u Afganistanu. Jedan od dokumenata govori tome kako je predsjednik Hamid Karzai oslobodio nekolicinu opasnih zatvorenika i dao oprost osumnjičenicima za raspačavanje droga jer su svi bili povezani s moćnim figurama u mladoj afganistanskoj vladi. Opasni su optuženici oslobađani prije suđenja, objašnjeno je u dopisima iz 2009. godine, a Karzai je oslobodio i petoricu policajaca uhvaćenih u posjedu 124 kilograma heroina jer su bili u rodu dvojici heroja iz građanskog rata s kraja prošlog stoljeća.

Izrael forsira napad na Iran

WikiLeaks je otkrio i da Izrael, osim službeno, i prikriveno djeluje na uništenju iranskog ‘nuklearnog’ režima predsjednika Ahmadinedžada. Tako su Izraelci, tvrdeći da Iran pregovorima samo kupuje vrijeme kako bi do 2010. ili 2011. godine postao sposoban proizvesti nuklearno oružje, zamolili SAD da poduzme vojne akcije protiv Irana. Naglašeno je i kako Mossad strahuje da će, što im se više vremena da, Iranci uspjeti vrlo učinkovito utvrditi svoja nuklearna postrojenja. Stoga je, 2009. godine, u jednom diplomatskom pismu naglašeno i da se prijenos protu-bunkerskih bombi iz SAD-a u Izrael mora izvesti što tiše kako se ne bi činilo da SAD pomaže Izraelu u pripremama rata protiv Irana.

Hillary Clinton – šefica američkih ‘špija’

Tu je i Hillary Clinton, američka državna tajnica, za koju objave WikiLeaksa govore da je svjesno naredila američkim diplomatima da špijuniraju istaknute ličnosti unutar UN-a, uključujući i samog glavnog tajnika Ban-Ki Moona. Diplomati su imali i misiju dostavljanja povjerljivih podataka i opažanja o djelatnostima Svjetske zdravstvene organizacije, a morali su kontrolirati i dostavu humanitarne pomoći na Bliskom istoku, što je navodno bilo zbog toga što State Department ne želi da novac UN-a dođe u ruke u koje ne bi trebao ni u kojem slučaju doći. Donekle razumljivo, s obzirom da je ‘novac UN-a’ većim dijelom novac SAD-a. Osim osoblja UN-a, diplomati su morali špijunirati i delegacije Rusije, Kine, Francuske i Britanije. Sve u svemu, vrlo diskutabilan, ako ne i otvoreno paranoidan potez američkog političkog vrha.

Majušna i hrabra Slovenija ne podvija rep pred SAD-om

No uz te ozbiljne stvari, momci iz WikiLeaksa, odnosno američki diplomati, su se potrudili dočarati svjetskoj publici i kako ponekad neozbiljno djeluje svjetska, odnosno američka politika. Tako je State Department svojevremeno ‘pritiskao’ slovenskog premijera Boruta Pahora da u svoju zemlju primi nekoliko zatočenika iz Guantanama, ako želi privatnu audijenciju kod Baracka Obame. Pahor je to ‘slikanje s Obamom’ naravno odbio, ozbiljan političar kakav je i iako na fotografijama, kao bivši model, izgleda jednostavno božanstveno. A i tko želi da mu zemljom luta nekoliko ‘neprijateljskih boraca’?

Mislili ste da je Gaddafi čudak? Nemate pojma…

Američki su se diplomati pozabavili i jednim od najupečatljivijih svjetskih vođa, Muammarom Gaddafijem. Gaddafi, piše u jednom pismu, ne voli ili se čak boji prebivati na višim katovima građevina, ne sviđaju mu se letovi duži od osam sati a mrzi letjeti preko vode. Ipak, uživa u konjskim utrkama i flamencu. Također, nagađa se da malo po malo ostaje bez svoje zanimljive sigurnosne službe sačinjene isključivo od žena – prilikom posljednjeg posjeta SAD-u u pratnji mu je bila samo jedna tjelohraniteljica. On također zapošljava i skupinu Ukrajinki kao osobni medicinski tim.

‘Rasist Bush’ ignorirao UN jer je Kofi Annan crnac

U dokumentima se spominje i Nelson Mandela, koji je kritizirao Georgea Busha zbog iniciranja iračkog rata i rasizma. Mandela je tvrdio da Bush zanemaruje mišljenje UN-a oko Iraka zbog toga što je tadašnji glavni tajnik UN-a Kofi Annan crnac. Osvrnuo se i na tadašnjeg premijera Tonyja Blaira, za kojeg je rekao da je ministar vanjskih poslova SAD-a.

‘Liberalni’ Ahmadinedžad dobio šamar

Spominje se i Iran u malo neozbiljnijem kontekstu. Iz Bakua, glavnog grada Azerbejdžana, State Department je zaprimio izvještaj sa sastanka iranskog vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost. Na tom je sastanku iranski predsjednik Ahmadinedžad navodno zagovarao slobodu tiska i tima razljutio načelnika Glavnog stožera Revolucionarne garde, Mohammeda Ali Jafarija. Dapače, toliko ga je razljutio svojim ‘liberalizmom’ da mu je stisnuo šamar.

‘SLJEDEĆI…!’

I na kraju, možda najvažnije od svega objavljenog, barem što se tiče SAD-a, i nije sadržaj diplomatskih spisa, već sama činjenica da je sigurnost nad povjerljivim dokumentima toliko slaba da je tolika količina podataka uopće objavljena, i to nakon već nekoliko golemih objava. Naravno, Obama je već postrožio sigurnosne protokole, ali s druge strane, Assange je već najavio i spise koji bi mogli srušiti nekoliko velikih američkih banaka. Također, Interpol je ‘zacrvenio’ Assangeov status, tražeći tako pomoć država u kojima bi se mogao nalaziti, kako bi ga se privelo pravdi zbog navodnog seksualnog zločina. Tko zna, možda je i to jedan od načina zaštite američke sigurnosti?

Obama uvodi mjere protiv ‘curenja’ povjerljivih informacija

Interpol ruši WikiLeaks: Assange dobio ‘crveno upozorenje’

WikiLeaks uglavio klin: Kina se nada da objava depeša neće naljutiti SAD

Iran ima rakete kojima može isporučiti nuklearke u cijelu Europu

WikiLeaks namjerava srušiti ‘jednu ili dvije’ velike američke banke

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.