wikimedia/ Ilustracija

POGINULO VIŠE OD 60 RUDARA: Poplavljen rudnik u Zimbabveu

Autor: Hina

Između 60 i 70 rudara se smatra mrtvima u rovovima rudnika zlata u središtu poplavljenog Zimbabvea, prema novim podacima vlade koja je u petak uputila poziv u pomoć.

“Procjenjuje se da je stradalo između 60 i 70 ilegalnih rudara”, prema priopćenju ministra za lokalne poslove Julyja Moya.

Prema prethodnoj procjeni spominjala su se 23 ilegalna rudara, nakon što su rovovi rudnika zlata u kojem su radili poplavljeni vodom iz brane koja je popustila. Traju očajnički pokušaji ispumpavanja vode iz poplavljenih rovova”, dodao je Moyo.

Ministar je pozvao stanovništvo na financijsku pomoć za ispumpavanje vode, hranu za ekipe na terenu, ožalošćene obitelji, te prijevoz i pogreb žrtava u iznosu od 177.000 eura.

U Zimbabveu godinama traje katastrofalna gospodarska i financijska kriza. Ministar je zajamčio svima koji daju financijsku pomoć da će novac biti dobro upotrijebljen za te operacije. Zimbabve je bogat rudnicima minerala, među kojima platine, dijamanata, zlata, ugljena i bakra.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.