Wikimedia Commons

POČINJE ERA ‘EKONOMSKOG TERORIZMA’: Trump napao Erdogana njegovim oružjem, Turskoj prijeti hiperinflacija

Autor: Ratko Martinovic

Ekonomski rat između SAD-a i Turske prijeti potpunoj eskalaciji, a Erdogan polako dolazi u iznimno tešku situaciju.

Udvostručenje tarifa na uvoz čelika i aluminija iz Turske za 50% i 20% zbog kućnog pritvora američkom pastoru Andrewu Brunsonu strmoglavo ruši tursku liru.

Erdogan u ratu protiv SAD-a, ali i protiv vlastitih neposlušnih ljubitelja dolara

Turski predsjednik Erdogan našao se u ogromnim problemima – suočen s tvrdoglavim autoritativnim vođenjem države ključni je krivac za veliki pad vlastite valute za više od 40% od početka kalendarske godine (gotovo 20% samo u protekla dva tjedna) i sve vjerojatniji scenarij inflacije. Kako brojni turski biznismeni i visokopozicionirani dužnosnici plaće primaju u dolarima, ‘sultan’ apelira na ‘hitnu promjenu strane valute u liru’ radi ‘stabilizacije situacije’. Sve to bi bio donekle očekivan scenarij da Turska nije pouzdan član NATO-a i strateški partner na Bliskom istoku. Podsjetimo, Erdogan je utamničio Brunsona zbog sumnje na podršku državnom udaru i potporu kurdskog PKK-a, čime ga se tereti na podrivanje vlasti. No nije imao hrabrosti za isto optužiti i SAD, koji bi po istoj logici stajao iza njegovih krimena. Američki mediji otvoreno su turskog predsjednika optuživali za manipulaciju oko državnog udara.

Erdogan je preko NY Timesa zagrmio da će potražiti nove prijatelje i saveznike, te da će ovakav tretman značajno utjecati na ‘sigurnost’. Pod time se podrazumijeva turska kontrola nad imigrantskom rutom koja bi sada mogla značajno oslabiti, a od takvog poteza najviše će štete pretrpjeti kolateralna žrtva – Europska unija. Što se novih partnera tiče, Rusija je već ušla u priču dok se polako nudi i Kina. SAD na ovaj način udara i tamo gdje su već udarili na Kinu i druge države koje po Trumpu ‘varaju na tržišnoj utakmici’. Državni intervencionizam kao klasično socijalističko oružje korišten je i u Turskoj (povoljni turistički vaučeri koje subvencionira država), baš kao i u Kini (beskamatni krediti nacionalne banke strateški važnim tvrtkama) i EU (poticaji i subvencije), te se sumnja da je i to jedan od razloga ovako odlučnog ekonomskog udara.

Trump zapravo napada sve koji koriste socijalistički državni intervencionizam

Jasno je da je Turska na daleko većem udaru od SAD-a, pa je Erdogan pozvao Turke na bojkot američkih proizvoda. Trump je očito i pod snažnim utjecajem crkvenih i neokonzervativnih krugova pa mu je Brunsonovo oslobađanje bitnije od običnog bilateralnog političkog pitanja. A i situacija je na vidjelo izbacila čudnu Erdoganovu ekonomsku politiku u kojoj viši slojevi društva pod prijetnjom nepotpisivanja ugovora i otkaza inzistiraju na primanje plaća u dolarima. Iz Turske je u proteklih par godina iselilo vrtoglavih 10.000+ milijunaša, a najveći broj ih je otišao upravo u SAD. U pitanju je više faktora, a neki od njih svakako su bojazan od hiperinflacije, međunarodne blokade, nesigurnosti i Erdoganovih nepredvidljivih poteza koji uključuju uhićenja, blokadu i konfiskaciju imovine. Državni intervencionizam dodatni je problem pošto bogati Turci funkcioniraju po inozemnim gospodarskim pravilima.

Tako im je Erdogan nehotice svojom politikom stvorio nelojalnu konkurenciju. A taj prostor polako koristi Rusija koja se ove godine značajno približila Turcima – ponajviše strateškim partnerstvom nad nuklearnom elektranom Akuyyu koja će zadovoljiti čak 10% energetske samoodrživosti te države. Rusija financira projekt i zadržava 51% vlasništva. U planu je i kupnja S-400 oružanog sustava, na što nevoljko gledaju partneri iz NATO-a, kao i na činjenicu o rastu trgovinske razmjene dvaju država od gotovo 40% u samo jednoj godini. Problem je što je podjednak omjer uvoza i izvoza onaj s Amerikom, pa je iznimno teško balansirati turbulencije u ovako kratkom roku. A Turska nema vremena za vatrogasne mjere koje bi je približile BRICS-u. Erdogan se našao u iznimno kompleksnoj situaciji koju bi promptno stabiliziralo jedino puštanje pastora Brunsona. No to bi narušilo njegovu autoritativnu vlast. Zbog koje će na kraju i pasti, baš kao što je i narastao…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.