Počeo summit EU-a

Autor: hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je prije početka summita naslutiti da je spremna na dogovor o mehanizmu pomoći za Grčku.

Čelnici Europske unije počeli su u četvrtak u Bruxellesu dvodnevni summit s kojeg se očekuje dogovor o planu za pomoć Grčkoj, koji bi uključivao bilateralnu pomoć zemalja članica i doprinos Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je prije početka summita naslutiti da je spremna na dogovor o mehanizmu pomoći za Grčku.

Ona je rekla da bi taj mehanizam mogao biti kombinacija MMF-a i bilateralne pomoći, ali samo u slučaju da Grčka ne bude u stanju refinancirati dugove na financijskim tržištima.

Dogovor bi se mogao postići na sastanku čelnika 16 zemalja članica eurozone, koji bi se trebao održati nakon završetka prvog dana summita svih 27 zemalja članica EU-a.

Očekuje se zeleno svjetlo

Kancelarka Merkel inzistirat će, da bi dala zeleno svjetlo za plan pomoći, da se zemlje članice obvežu da će postrožiti postojeći mehanizam za nadzor proračunske discipline, kako bi se ubuduće lakše kažnjavale one zemlje koje krše dogovorena pravila.

Ona je najavila da će tražiti “nužne promjene ugovora EU-a, koje bi uključivale sankcije, kako bi se pitanje eventualnih proračunskih problema moglo ranije i efikasnije rješavati”. Sada ostaje pitanje hoće li ostali čelnici biti spremni na daljnje promjene s obzirom na goleme poteškoće pri donošenju Lisabonskog ugovora.
Šef euro-skupine, koja okuplja ministre financija zemalja eurozone, Jean-Claude Juncker najavio je da se nazire kompromis.

– Mislim da će to biti mješavina MMF-a i bilateralnih zajmova. Financiranje će se osigurati od MMF-a i kroz bilateralne zajmove zemalja članica, koje dijele zajedničku valutu – rekao je Juncker.

Pomoć i drugim članicama EU
Čelnici EU-a koji pripadaju lijevom centru, među kojima je i grčki premijer Georgi Papandreu, najavili su da će tražiti da se i na zemlje eurozone proširi mogućnost koja postoji za pomoć zemljama članicama koje nemaju euro.

– Imamo konkretno rješenje koje ćemo večeras predložiti na summitu EU-a – izjavio je predsjednik europskih socijalista (PES) Poul Nyrup Rasmussen nakon završetka sastanka socijalističkih čelnika koji su se okupili prije summita EU-a.

Rasmussen se pozvao na nedavne slučajeve kada je Europska komisija omogućila povoljne pozajmice zemljama izvan eurozone Mađarskoj, Latviji i Rumunjskoj.

– Tražimo da se donesu potrebne izmjene propisa kako bi se taj mehanizam pomoći koristio i za zemlje unutar eurozone – rekao je Rasmussen.

Jednostavno rješenje

Grčki premijer Papandreu je rekao kako očekuje da će čelnici donijeti odluku u tom smislu. – Ovo rješenje je jednostavno i ne stoji ništa. Nadam se da će večeras biti usvojeno – rekao je Papandreu.

Prijedlog socijalista, među kojima su premijeri Španjolske, Grčke, Mađarske, Slovenije i Austrije, sadrži mehanizam po kojem bi Europska komisija posudila novac uz niske kamate na tržištu obveznica i onda ih posudila zemljama eurozone koje su u poteškoćama.

– Njemačkim poreznim obveznicima mogu reći da ih to neće stajati nijedan euro – poručio je Rasmussen.

Grčki problemi s financiranjem dugova zasjenili su temu, koja je bila najavljivana kao glavna – raspravu o strategiji gospodarskog razvoja za sljedeće desetljeće. Čelnici bi također trebali razgovarati o borbi protiv klimatskih promjena nakon neuspješne konferencije UN-a o klimi održane u prosincu prošle godine u Kopenhagenu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.