Goran Jakus/PIXSELL

Počelo suđenje Goranu Štroku u Klagenfurtu

Autor: dnevno.hr

Štrokov poslovni partner Guenter Striedinger je za ovaj slučaj zbog pronevjere početkom 2016. godine osuđen na 18 mjeseci zatvora

U Klagenfurtu je protiv Gorana Štroka, hrvatskog poduzetnika, započeo sudski proces. Štroka se tereti da je od Hypo Banke primio kredit od šest milijuna eura 2006. godine pod nedozvoljenim uvjetima.

Na početku procesa, Norbert Lading, državni odvjetnik, rekao je kako je Štrok znao da njegov poslovni partner Guenter Striedinger nije mogao djelovati sam i odobriti kredit u tolikom iznosu.

Optužnica tvrdi kako je Štrok preko Striedingera dogovorio kredit od šest milijuna eura. Kredit je podignut za kupovinu posjeda na otoku Jakljan, blizu Dubrovnika. Nadzorni odbor Hypo banke nije upućen u proces odobravanja kredita, te je “stavljen pred gotove činjenice”.

Striedinger je u projektu Jakljan jamčio iznosom od 300 tisuća eura, a na temelju toga je kasnije isplaćen kredit od 6,7 milijuna eura.

Vještak je zaključio kako se nije inzistiralo na provjeravanju boniteta klijenta u postupku davanja kredita. Projekt nikada nije ostvaren zbog nejasnoća oko vlasništva posjeda na Jakljanu.

Striedinger je za ovaj slučaj zbog pronevjere početkom 2016. godine osuđen na 18 mjeseci zatvora.

Štrok je izjavio da je nevin, odnosno ne osjeća se krivim.




Rolan Grlić, njegov branitelj, izjavio je kako je njegov klijent cijeli život radio u turizmu. Naišao je na posjed na Jakljunju u vlasništvu Republike Srbije, koja je posjed dala na prodaju.

Ali, Hrvatska je u međuvremenu “jednostrano” nacionalizirala posjed, pa se kupnja nije mogla dogoditi.

Dodao je kako je banka mogla zaustaviti projekt u svakom trenutku, jer je bila informirana o navedenim problemima.




Zaključio je kako njegov klijent nije ničim pridonio pronevjeri, jer je “igrao s otvorenim kartama”, pa mu se ne može predbaciti da je nešto htio sakriti.

U procesu Striedingeru je zaključeno kako Republika Srbija nikada nije uknjižena na sporno zemljište na Jakljanu.

 

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.